Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en film som den nuvarande riksdagsledamoten Kent Ekeroth filmat och som Expressen publicerade för ett par veckor sedan hörs riksdagsledamoten Erik Almqvist kalla personer för "babbe" och "blattlover". Han säger även till komikern Soran Ismail att han inte hör hemma i Sverige. I filmen framgår det också att sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth Christian Westling beväpnar sig med järnrör. Ekeroth knuffar även en kvinna.

Efter att filmen offentliggjorts inleddes en utredning om några brott begåtts. En undersökning som åklagaren lägger ned.

"De alternativa brotten förtal och förolämpning är preskriberade", skriver åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

Åklagarens beslut gäller även andra brott som sverigedemokraterna skulle kunna ha gjort sig skyldiga till. Mats Åhlund har tidigare sagt till Expo Idag att han tittat på om sverigedemokraterna gjort sig skyldiga till förberedelse eller försök till misshandel när de beväpnade sig. Brottet falsk tillvitelse kunde också vara aktuellt då Erik Almqvist sagt till polisen att en man som gripits hotat dem och försökt slå dem. På säkert avstånd från polisen säger Almqvist senare " Det funkar alltid att vara ögontjänare."

"Förundersökning inleds inte heller för några andra brott vid det aktuella tillfället", står det i pressmeddelandet från åklagarmyndigheten.

Texten kommer att uppdateras.

Ämnen i artikeln