Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi vill ge alla riksdagsledamöter, som så önskar, möjligheten att rösta blankt och därigenom visa att man inte ger sitt direkta stöd till Sverigedemokraternas kandidat till valman, säger Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen till Sveriges Radio.

Riksdagen samlas klockan 11 på måndagen för att bland annat välja talman. I Sverige har det varit praxis att det tredje största partiet får andre vice talman. Samtliga riksdagspartier, förutom Vänsterpartiet, har gått ut med att de tänker följa praxis.

– För första gången någonsin har vi ett högerextremt parti som på allvar gör anspråk på att få en talman i Sverige, och en talman ska representera inte bara sitt parti och sina väljare utan hela riksdagen och hela Sveriges befolkning, och vi tror inte att en person som delar Sverigedemokraternas värderingar kan företräda hela Sverige och Sveriges befolkning, säger Hans Linde om sitt partis ståndpunkt.

Vänsterpartiet kommer begära en sluten omröstning så att riksdagsledamöterna kan rösta anonymt, istället för acklamation som är brukligt vid utnämnandet. Vid acklamation ropar ledamöterna ut sitt svar.

Under morgonen ska Sverigedemokraterna presentera sin kandidat till talman. Socialdemokraterna som väntas få förste talman har inte heller presenterat sin talmanskandidat. Moderaterna har föreslagit den avgående migrationsministerTobias Billström som kandidat till vice talman.

Ämnen i artikeln