Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med mindre än en månad kvar till valet lägger de flesta kandiderande partier in högsta växeln i valrörelsen. Svenskarnas parti (SvP) kandiderar i åtta kommuner och behöver i vissa områden bara drygt hundra röster för att få mandat i fullmäktige. På partiets hemsida rapporteras om febrilt valarbete. Men en rundringning till kommunstyrelseordföranden i de kommuner där SvP kandiderar ger delvis en annan bild.

Enligt Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, har Svenskarnas parti inte haft mycket aktivitet i kommunen hittills i valrörelsen.
– De har överhuvudtaget inte synts till eller gjort något väsen av sig, säger Johan Persson (S).

Varierande politisk aktivitet

Samma låga aktivitet rapporteras från Färgelanda, Motala och Mönsterås. I Emmaboda har SvP dykt upp vid en partidebatt, men har annars inte gjort mycket väsen av sig. I Surahammar däremot är situationen annorlunda.
– De är inte många men de väldigt aktiva, berättar Britt-Inger Fröberg (C) som är ordförande i kommunstyrelsen i Surahammar. Hon tillägger att hon är särskilt orolig att SvP ska påverka unga människor i kommunen.

I Grästorp har SvP:s närvaro givit upphov till tätare kommunikation mellan de demokratiska partierna. I fredags träffades fullmäktigepartierna för att diskutera en gemensam hållning till Svenskarnas parti.
– Efter en diskussion tar vi samfällt avstånd från deras inriktning. Vi gör inte några särskilda utspel i det här läget, men har en klar och tydlig hållning speciellt i mötet med väljarna, säger Roger Andersson (C) kommunstyrelsens ordförande i Grästorp.

Karl-Erik Kruse (S) är kommunstyrelsens ordförande i Svalöv. Han ser en mycket oroande utveckling i sin kommun och tror personligen att Svenskarnas parti kan komma att få mandat i fullmäktige.
– De kommer ta röster från Sverigedemokraterna som har varit osynliga i vår kommun, säger Karl-Erik Kruse (S).

Inbjudna till debatt

I förra veckan anordnade näringslivsföreningen Företagsalliansen i Svalöv politisk debatt. De valde att bjuda in alla partier som kandiderar, inklusive Svenskarnas parti. Då ville Karl-Erik Kruse inte längre vara med och debattera.
– Svenskarnas parti är ett nazistiskt, ickedemokratiskt parti. Vi kommer överhuvudtaget inte befatta oss med dem, säger Karl-Erik Kruse (S).
Även Folkpartiet och Vänsterpartiet valde att avstå debatten. Leif Wennerberg på Företagsalliansen tycker inte att det är föreningens sak att välja vilka politiska partier som ska få föra fram sina åsikter.
– De får ju ställa upp i valet, säger Leif Wennerberg. Han tillägger att SvP aldrig kom till debatten och anser att saken på så sätt löste sig själv.

Svenskarnas parti kandiderar till fullmäktige i Emmaboda, Färgelanda, Grästorp, Kalmar, Motala, Mönsterås, Surahammar och Svalöv. Partiet kandiderar även till Kalmar läns landsting och ställer även upp i riksdagsvalet.

Ämnen i artikeln