Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Har du någon övergripande kommentar till granskningen?
- Sammanställningen som sådan tycker jag är ganska intetsägande. Att det är vissa företrädare som tidigare varit med i andra partier, tycker vi är självklart. Det är ju delvis syftet med vår verksamhet så vi har inga synpunkter på den biten.

Vad tänker du om de personer som finns med i kundregister hos olika vit makt-bolag?
- Det beror ju helt på syftet att vara med. Om man har hittat litteratur där som man vill ta del av tycker jag det är helt okej. Jag tycker inte det är några problem att läsa litteratur av politiska motståndare. Jag har läst litteratur både från nyliberaler, socialister och nazister, och det tycker jag är en självklarhet när man sysslar med politik.

Även om det betyder att man sponsrar den svenska naziströrelsen?
- Om jag köper böcker från Ordfront, vilket jag har gjort, så sponsrar ju jag den socialistiska miljön. Det hör ju till.

Det här att det finns åtta medlemmar som tidigare varit medlemmar i Nationaldemokraterna. Hur förhåller sig Sverigedemokraterna till det?
- Det intressanta för oss är inte vad man tidigare har haft för åsikter, utan det intressanta för oss är vad man har för åsikter idag. Vi har ett system med vandel och vi har följt upp de fall där man enligt vandeln har haft andra åsikter.

Så att det är inget som ni är överraskade av eller ser något problem med?
- Skulle vi skaffa en lista över alla våra kandidater och deras tidigare sympatier så skulle det bli varenda parti i Sveriges riksdag och de flesta utanför också.

Personer som har varit eller är medlemmar på nordisk.nu? Vad är din kommentar till det?
- Som jag sa tidigare så ska man självklart ta debatten med sina politiska motståndare. Nu är väl inte alla på Nordisk.nu det, för det finns väl en del sverigedemokrater där också har jag fått intryck av. Men det finns uppenbarligen en del högerextrema extrema skikt.

Nordisk.nu drivs av Nordiska förbundet?
- Det känner inte jag till. Men jag är själv medlem på socialism.nu och på Moderata ungdomsförbundets forum. Jag tycker att är man intresserad av politik så är man intresserad av debatt.

Om vi tittar på specifika inlägg så finns det ett par kandidater som förnekar Förintelsen. Är det besvärande för partiet?
- Det är klart att det står i strid med våra idéer att förneka Förintelsen, men jag vet inte om uppgifterna stämmer så jag har svårt att bedöma det.

Om de stämmer, är det ett problem för en sådan person att kandidera?
- Om de har en sådan uppfattning idag så är det ett problem.

Att man skriver ett inlägg som beskriver islam som en våldsam pedofilsekt, är det ett problem?
- Jag skulle verkligen inte ställa upp på den formuleringen i sig, men det beror ju på i vilket sammanhang den är skriven. Den är dåligt formulerad, men intellektuellt sett är det inte fel.

Vad säger den här granskningen om partiet idag?
- Det säger ingenting om partiet ärligt talat. Av de här personerna har jag svårt att se att någon av dem har gjort något fel.

Sverigedemokraterna ägnar mycket tid åt att distansera sig från den svenska vit makt-miljön, är då inte detta ett problem?
- Vi har inget behov av att distansera oss från den miljön eftersom vi inte har något gemensamt med dem.

Men uppenbarligen har ni ju det, det är över 20 kandidater som är medlemmar på nordisk.nu?
- Jag menar att man inte behöver vara medlem i Muf för att vara med i deras forum. Samma princip måste ju råda här, att man ska kunna ta debatten med politiska motståndare.

Men är det inte ett problem att du har kandidater som beblandar sig i de här lägren?
- Nu har jag bara pratat med två av de här personerna, Louise (Erixon reds anm) och William (Petzäll reds anm) och ingen av dem har överhuvudtaget beblandat sig på det sättet att de har fått någon social bindning eller har diskuterat med någon. De har skapat konton för att ha koll på vad som händer där.