Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Valrörelsen är i full gång men Jimmie Åkesson har svårt att nå genom mediebruset.

I opinionsmätningarna går det fortfarande upp och ner. Under den senaste veckan har hela sex mätningar presenterats. Fem av dem har presenterat Sverigedemokraterna i riksdagen. Samtidigt har partiet i två mätningar gått tappat röster.

När det gäller exponeringen i media ser det dystrare ut för partiets strateger. Enligt omvärldsbevakningsföretaget Newsmachines veckomätning inför valet som presenterades förra måndagen fick Jimmie Åkesson bara 1,6 procent av partiledarnas publicitet i webbaserade nyheter under den föregående veckan. Bara Piratpartiets Rick Falkvinge hade mindre exponering.

För Sverigedemokraterna handlade förra veckan om att vända på den trenden. Under onsdagen presenterade partiet sin våldtäktsrapport. Rapporten rör 114 gärningsmän där stämningsansökan inkommit och en dom gällande våldtäkt och grov våldtäkt avkunnats under 2009. Enligt Sverigedemokraterna är 48 procent av gärningsmännen, det vill säga 55 personer, födda utomlands.
– Vi menar att det finns kulturella förklaringar till det. Om man inte erkänner och belyser ett sådant fundamentalt faktum så blir det också svårt att komma tillrätta med den nya våldtäktsvågen som vi upplever i Sverige idag, förklarade Jimmie Åkesson på Expo.se.

Rapporten mötte snabbt stark kritik.
– Det var 253 domar förra året, så de har inte granskat ens hälften. Men framför allt så kan man inte säga något om den faktiska brottsligheten utifrån lagförda brott. Det var över 6 000 anmälda våldtäkter förra året. Forskning visar att svenska män har mycket lättare att klara sig undan fällande domar, sa Klara Hradilova Selin, som är utredare på Brå, till TT.

För att komma till rätta med våldtäkterna föreslog Sverigedemokraterna bland annat en kvinnofridsmiljard och begränsad invandring från Mellanöstern och Afrika.

De var inte ensamma om att göra våldtäkterna till en valfråga. Samma dag som Sverigedemokraterna samlade till pressträff vid sin valstuga vid Sergels torg släppte det nazistiska partiet Svenskarnas parti en egen rapport. Partiet hade istället undersökt den etniska bakgrunden hos dömda våldtäktsmän under 2008. Partiet saknade politiska åtgärder men lovade att fortsätta sin kampanj även efter valet.

Det blev till slut Sverigedemokraternas rapport som fick uppmärksamheten. Pernilla Ouis, lektor vid Malmö Högskola, reagerade mot att hennes forskning användes som referens i rapporten.
– Jag har forskat i och engagerat mig i de här frågorna och har ibland blivit anklagad för att vara islamofob. Då är det väldigt obehagligt att bli kuppad av främlingsfientliga krafter. Sådana vänner vill jag inte ha, förklarade hon på Expo.se

En annan som upprördes var Jenny Lemon. För fem år sedan utsattes hon för en våldtäkt. Sedan dess har hennes namn och bild förekommit i högerextrem propaganda. I en krönika i Expressen skrev hon i veckan:
"Jag tror inte att jag är det enda våldtäktsoffret i statistiken som tycker att det känns jobbigt att användas som ett slagträ i Sverigedemokraternas valkampanj.
När jag dessutom upptäcker att mitt namn utnyttjas i främlingsfientliga hatkampanjer på nätet känner jag samma vanmakt som jag kände den fruktansvärda nyårsaftonen som ändrade mitt liv".

Sverigedemokraternas rapport var inte det enda som väckte starka reaktioner under veckan. På fredagen presenterade partiet sin valfilm. Filmen visar hur en pensionär springs ikapp av hotfulla burkaklädda kvinnor med barnvagnar på väg mot två byråkrater som ska fördela statens pengar. Politik handlar om prioriteringar är partiets poäng och filmen slutar med frågan om det är invandrings- eller pensionärsbromsen vi ska dra i.

Filmen var tänkt att visas på TV 4 men kanalen meddelade till slut att de inte kunde sända den. Än är inte hela historien om Sverigedemokraternas reklamfilm skriven. Partiet har själva anmält filmen till Justitiekanslern för att se ifall den faller inom ramen för hets mot folkgrupp. Dessutom har partiet en ny film på gång, enligt pressekreteraren Erik Almqvist.

I skuggan av rubrikerna om valfilmer och våldtäktsstatistik har Sverigedemokraterna lokala valrörelser dragit igång. I flera kommuner har partiet släppt sina valmanifest. I Malmö drog partiet igång sin valrörelse genom att arrangera en manifestation mot ett planerat muslimskt center.

Det var i slutet av juni som kommunen beslutade att sälja en stor tomt intill Östra kyrkogården i Malmö. Köpare är Islamska trossamfundet i Skandinavien. Enligt Sydsvenskan står det ingenting om någon moské i de handlingar som rör ärendet. Istället beskrivs den planerade bygget som ett aktivitetscenter för ungdomar och familjer i Malmö med fokus på Rosengård". Samtidigt ska det enligt ritningarna finnas bönesal i två plan med plats för 1500 personer.
Nu ser det planerade bygget ut att bli en symbolfråga för Sverigedemokraterna.

Under veckan fortsatte Sverigedemokraterna att drabbas av avhoppade kandidater. Den här gången var det partiets förstanamn på valsedeln i Karlshamn, Karin Lange, som meddelade att hon inte längre var intresserad av att kandidera för partiet.
– Jag avgår av personliga skäl, och det är inget jag vill kommentera, förklarade hon för Expo.se

Å andra sidan har det tillkommit namn. I Nordanstig har den före detta socialdemokraten Sven-Olof Nord gått över till Sverigedemokraterna.
- Jag tycker de för en ekonomiskt ansvarsfull politik när det gäller invandring och anhörigmottagning. Dessutom tycker jag de har en bra försvarspolitik och kriminalpolitik, sa han till Expo.se under torsdagen.

I Malmö har folkpartisten Bjarne Kragh, 32:a namn på den kommunala valsedeln, förklarat att han nu är Sverigedemokrat. Efter att han gått med i Facebook-gruppen Sverigedemokraterna i riksdagen – ja tack! väcktes ett uteslutningsärende mot honom. Men innan det avgjordes valde han att självmant lämna sitt parti. Folkpartiet i Malmö kommer nu att trycka nya valsedlar där Bjarne Kraghs namn inte längre står med.

Ämnen i artikeln