Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


Vavra Suk, 37, började sin politiska bana i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, under slutet av 1990-talet. Han blev snabbt en frontfigur i förbundets östavdelning. I samband med att Sverigedemokraterna splittrades 2001 lämnade han partiet för det nybildade Nationaldemokraterna.

Vavra Suk blev snabbt en av de tongivande personerna i det nya partiet. Hans position förstärktes ytterligare i samband med att partiet sommaren 2004 drabbades av hårda interna strider.

Under en midsommarfest misshandlade partiorganisatören Tor Paulsson sin sambo inför ögonen på flera av sina partivänner. Paulsson tvingades lämna partiet och lämnade ett stort tomrum efter sig. I den uppslitande konflikten som följde efter Paulssonskandalen valde flera ledande nationaldemokrater att lämna det sargade partiet.
Vavra Suk stannade kvar.
Idag är han partisekretare och chefredaktör för partiets tidning Nationell Idag. Tillsammans med Marc Abramsson har han full kontroll över det lilla partiet. Medan partiledaren Marc Abramsson gjort sig ett namn som kommunpolitiker i Södertälje har Vavra Suk verkat i bakgrunden.
Som ideolog och propagandist.

Nationaldemokraterna marknadsför sig som etnopluralister. Varje folk har rätt till sitt land, och varje folk ska hålla sig till sitt land, är partiets paroll. Idéerna är hämtade från den amerikanska rasisten Richard McCulloch som talar om en mångfald av raser som ska bevaras, precis som i djurriket. McCullochs tankar lanserades i Sverige runt millennieskiftet av Föreningen för Folkens Framtid, en liten grupp ledd av högerextremisten Dan Berner. Idéerna fördes in Nationaldemokraternas partiprogram av Vavra Suk, själv född i Tjeckien.

Vavra Suks tjeckiska bakgrund har varit ett återkommande ämne. Redan 1999 förklarade han sin syn på nationalism i ungdomsförbundets tidning Demokraten. Han kallade sig då tjeckisk nationalist:

"Nationella i alla länder måste hjälpa varandra. I mitt hemland, Tjeckien, har vi liknande problem som här i Sverige. Internationalisterna försöker skapa en mångkulturell värld i alla länder och då måste vi hjälpa varandra."

Hans band till Tjeckien har varit till hjälp för Nationaldemokraterna. När partiet 2001 arrangerade en resa till Tyskland och Tjeckien var det Vavra Suk som organiserade besöket i Prag. Där träffade partiet bland annat representanter för de nazistiska grupperna Nationella Sociala Blocket och amerikanska National Alliance.

Det är inte första gången Vavra Suk beblandat sig med nazister. Han har låtit sig intervjuas av den nazistiska hemsidan Info 14 och har deltagit i Salemmarschen. Dessutom har aktivister från Info 14:s nätverk Fria Nationalister hjälpt till att sprida Nationell Idag.

Sedan 2006 är Vavra Suk chefredaktör för partiorganet Nationell idag. Tidningen har sedan dess uppmärksammats flera gånger. I september 2009 avslöjade Expo.se att tidningen under en längre tid använt sig av stulna bilder.

Tidigare samma år överfölls Vavra Suk efter en tidningsutdelning på Sergels torg. I Hagsätra, söder om Stockholm, attackerades han av en grupp personer och fick bland annat ta emot flera slag mot huvudet och stick mot kroppen. Antifascistisk aktion tog senare på sig dådet.

Under Vavra Suks ledning har Nationell Idag hållit en stabil utgivning och blivit en röst inte bara för partiet utan för hela den högerextrema rörelsen. I april 2010 gavs partiet presstöd på närmare två och en halv miljon kronor. I valet kommer tidningen spela en central roll i valrörelsen. Men Vavra Suk hoppas på mer än så.
– Detta är ett stort steg för hela den nationella rörelsen i Sverige. Med en möjlighet att kunna informera människor och förklara de mekanismer som finns bakom samhällsutvecklingen så kommer även det politiska arbetet att vara hundra gånger lättare, förklarade Suk i Nationell Idag efter beskedet om presstödet.

Ämnen i artikeln