Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Boken Vedergällning gavs ut på nazistiska Nordiska förlaget 2003 och utspelar sig i vad som beskrivs som en nära framtid. Huvudpersonen Lars Ericson har tröttnat på det mångkulturella samhället och ger sig ut på en individuell terrorturné genom det svenska samhället.
I inledningskapitlet beger sig Lars Ericson ut i Göteborgsförorten Hammarkullen för att skjuta invandrare.

Rakt i pannan
”I en rörelse drog han fram pistolen och sköt två snabba skott i stilettnegern. Lika snabbt satte han en kula i en av främlingarna från mellanöstern … De första två skotten hade han satt i den långa negerns överkropp … Antagligen var hela bröstet ett stort tomrum nu och innanmätet spritt tiotalet meter bort … Som om Lars fått självförtroende av de första skotten så hade han utan att tänka på det, satt den tredje kulan rakt i pannan på främlingen från mellanöstern innan någon av de övriga hunnit reagera”

Sexuellt perverterade
De regeringspolitiker som ska stävja oron efter de rasistiska dåden framställs som pedofiler eller allmänt sexuellt perverterade och har getts lätt igenkännbara namn som Göran Pålsson, Mona Sahlén och Leif Papagrotsky.
Konspirationsteorier om judars och framför allt den judiska mediamogulen Karl-Johan Hirschels inflytande över media och politik genomsyrar berättelsen och mot slutet av boken mejar ”hjälten” Lars Ericson ned hela styrelsen för mediaimperiet som samlats i styrelserummet i toppen av den elva våningar höga Hirschelskrapan i Stockholm. Att det i själva verket rör sig om en vällustig avrättning av Bonnierfamiljen i Bonnierskrapan står klart för läsaren.

Hebreiska förbannelser
”Han osäkrade vapnet, tog det i båda händerna och slängde upp det ur väskan och riktade det rakt ut över bordet. Lars ville registrera deras dödsskräck innan han började skjuta. Effekten blev inte den han hade väntat sig. Alla i rummet började skrika rakt ut i luften, någon började rabbla hebreiska förbannelser och andra kastade sig under bordet. Lars började skjuta. Automatelden dansade över rummet och kastade människor i väggar och ner på golv. Träflisor yrde från bordet och kroppar sprattlade från vänster och höger i takt med att Lars lugnt svepte vapnet i medsols riktning … Hela scenen tedde sig surrealistisk när han blickade ut över rummet, där kulsprutepistolen hade förorsakat död eller dödliga skador. Papper låg spritt över bordet och på golvet låg papper med blodstänk på … Nu hördes bara rosslingar och kvidanden och Lars gick runt bordet för att göra klart sitt jobb. Karl-Johan (Hirschel red. anm) var en av dem som fortfarande var vid liv. Han låg där med förvridet ansikte och höll sig för en röd fläck på höger skjortärm som sakta blev större. Karl-Johan hade nu bytt ut sin irriterande och mästrande herrefolksblick i hissen mot en bedjande hundvalps. Lars skakade på huvudet, tryckte av och gick successivt igenom hela rummet tills han var förvissad om att uppdraget var slutfört.”

Statsministern avrättas
I det avslutande kapitlet avrättas slutligen landets statsminister Göran Pålsson i en limousin med den israeliska flaggan i fronten. Bokens ”hjälte” Lars har precis ryckt upp dörren till limousinen och ser på statsministern:

”Han hade sett Göran Pålsson i alla situationer: Med låtsad besvärad min, med allvarlig min långsamt förklarande saker framför TV-kamerorna, med låtsad värdig min i högtidliga sammanhang, som käckt leende ”landsfader”, som ”mysfarbror”, som nybörjare – nervöst tafsande sig själv i ansiktet, omedvetet fällande ihop och upp sina glasögon och ta på sig dem för att stunden efter ta av sig dem – innan han hade finslipat sin ljugarteknik, men aldrig så här.
Med darrande underläpp och vitt uppspärrade ögon, uppkrupen i baksätet och händerna uppspärrade med handflatorna mot Lars i en löjlig förhoppning att dessa skulle räcka till skydd. Lars kunde inte titta sig mätt på mannen framför sig … Trodde Pålsson att hans liv skulle skonas efter allt han hade gjort? … Han tryckte av. Lars kände något vått landa i ansiktet”

humor och skrämmande fakta
Under sin tid som pressekreterare och partistyrelseledamot för Nationaldemokraterna recenserade Rickard Ekman boken Vedergällning i partitidningen Nationell idag med orden ”Ungdomsthrillern Vedergällning penetrerar det politiskt korrekta litteraturflödets ballong med humor, fantasi och skrämmande fakta”.