Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När ledningen i Nationalsocialistisk front lade ner partiet 2008 och samtidigt annonserade att ett nytt parti var bildat presenterades även en ny strategi. Partiet förändrade sin antisemitiska retorik och började istället angripa det mångkulturella samhället. Det förändrade även sin nazistiska framtoning och slutade visa sig med hakkors och uniformer. I partiorganet Realisten är dock antisemitismen fortfarande central.

De ytliga förändringarna har varit framgångsrika och vid senaste valet tog sig Svenskarnas Parti in i Grästorps kommunfullmäktige. Detta har lett till att antisemiter och veteraner inom den högerextrema rörelsen anslutit sig till partiet.

Tidskriften Expo skriver i sitt kommande nummer att Jonas De Geer, som är en anhängare av det extremkonservativa prästbrödraskapet SSPX anslutit sig till partiet. Han är en av grundarna till tidskriften Salt som blev en plattform för förintelseförnekare. Tidningen lades ner år 2002. Efter det har han varit en aktiv debattör, skribent och bloggare. Han har även medverkat på flera högerextrema tillställningar, bland dem den nazistiska Salemmarschen. De Geer har kallat Förintelsens minnesdag för den "offentliga lögnens dag".

Dan Eriksson som varit öppen med sitt judehat var tidigare vice ordförande för Nationaldemokraternas ungdomsförbund gick i början av året med som stödmedlem i Svenskarnas Parti. De senaste sex åren har han kallat sig för "oberoende nationalist" och deltagit som talare på flera högerextrema evenemang.

Andra som rör sig inom Svenskarnas parti är den tidigare ledaren för Blood and Honour Stockholm, Thomas Ölund, han har även varit aktiv i nazistsajten info-14. Dan Berner blev känd för allmänheten efter han fått tala på Umeå universitet år 1997 rör sig också i kretsarna kring Svenskarnas parti.