Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Liberplay presenterar sig som ”nästa generations streamingplattform” som arbetar mot censur ”oavsett innehåll”. Strömningstjänstens slogan är ”Think free – stream in liberty”.

Men vilken sorts alternativ tjänsten erbjuder synliggörs av musikutbudet som består av vit makt-musik. Och i Nordiska motståndsrörelsens chattgrupp på Telegram beskrivs tjänsten ofta som vit makt-bolaget "Midgårds Spotify".

Lisa Kaati, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), har forskat på innehållet i så kallade "yttrandefrihetsplattformar" på internet. Hon ser en trend i försöken att kopiera etablerade plattformar när de stora aktörerna plockar bort extremt innehåll från sina kanaler.

- Flera som är aktiva på "yttrandefrihetsplattformar" sprider våldsbejakande och radikalnationalistiska budskap. De är de individer som stoppas från de stora plattformarna. Nya tjänster presenteras inte som ”vit makt-plattformar” utan som yttrandefrihetsplattformar. Det ser vi med nästan alla sådana här nya projekt, säger Lisa Kaati.

- När en plattform eller tjänst är uttalat ideologisk exempelvis ”Uber för vita”, så blir det för extremt för många. De som riktar sig direkt mot vit makt-anhängare är ofta mycket mindre i storlek än de som riktar in sig på yttrandefrihet.

Problemet, enligt Lisa Kaati, är att många av de som är aktiva i "yttrandefrihetsplattformar" lättare blir introducerade för mycket mer extremt innehåll än vad de kanske från början hade varit ute efter vilket riskerar att leda till en radikaliseringsprocess.

Liberplay som utgår från Estland är en prenumerationstjänst som erbjuder strömning av högerextrem musik. Många av albumen på tjänsten kommer från det svenska nazistiska skivbolaget Sniper records. Bolaget har legat till grund för produktioner som ansetts utgöra hets mot folkgrupp. Ett annat skivbolag vars musik återkommer på tjänsten är det ungerska vit makt-bolaget Nordic Sun.  

Via tjänsten tillhandahålls uppenbar nazistisk musik med bandnamn som  ”Svastika”, ”Vit legion” och ”Aryan Rebels”.

På en nyhetsflash på företagets hemsida kan man läsa att de av rädsla för att dömas för hets mot folkgrupp valt att inte publicera bilder på vissa skivomslag.

“Apparently we cannot show the logo, or we will be banned. But the new music are from Ar**n rebels, No surrender and Hundriver! Stream them today!” skrev företaget i april.

 Martin Flennfors fanbärare för Nordiska motståndsrörelsen då Svenska motståndsrörelsen på Folkets marsch 6 juni 2008. Foto: Kollage/Expo

Ägare med bakgrund i vit makt-miljön

I presentationen på Liberplays hemsida finns ingen information om ägarna och grundarna av företaget. Men bakom strömningstjänsten står Martin Flennfors och Patrik Grinsvall, båda med en historik i vit makt-miljön. Flennfors har en bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen, en organisation som Patrik Grinsvall varit stödmedlem i. Grinsvall var åtminstone 2018 medlem i Det fria Sverige.

Martin Flennfors är styrelseledamot i vit makt-bolaget Ringhorne AB, tidigare Midgårds records AB. Midgård har sedan 1990-talet producerat och sålt vit makt-produkter som cd-skivor, kläder och böcker. År 2018 dömdes Flennfors för tio fall av hets mot folkgrupp för produkter som salufördes på Midgårds sajt.

Bland annat handlade det om skivomslag och tygmärken med nazistiska symboler.

Expo har sökt både Martin Flennfors och Patrik Grinsvall för en kommentar.