Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Geert Wilders talade i torsdagen förra veckan till väljare i Haag inför kommunvalet, där hans antimuslimska Frihetsparti ställer upp. Han uppmanade människor att "rösta för en stad med mindre problem, och om möjligt, något färre marockaner".

I en intervju med den holländska kanalen RTL Z kallade Wilders marockaner för "slödder". Dessa ska "skickas ut i landet" vare sig de har pass eller inte, menar han. Wilders sa att han visserligen inte syftade på alla marockaner utan på de kriminella och bidragstagarna. Enligt Wilders rör det sig om 60 procent av alla marockaner som inte är välkomna i Holland och som landet hade "mått bättre utan".

Uttalandet väckte avsky. Över 100 anmälningar har kommit in till åklagare och över 500 anmälningar har kommit in till polisen. Samtidigt har 48 000 anslutit sig till Facebook sidan "Jag anmäler Wilders, varför? För att jag är holländare precis som du. Vi tror på vårt land och inte på att sprida hat", rapporterar the Guardian.

Natten till i igår, när valresultatet i Haag offentliggjordes fortsatte Wilders att hetsa mot just marockaner. I talet frågare han publiken. "Vill ni ha färre marockaner. Publiken skanderade: Färre, färre, färre. En leende Wilders deklarerade "Då organiserar vi detta".

En stiftelse för holländska marockaner (SMN) menar att Geert Wilders gått för långt.

"Han har gjort en specifik grupp till måltavla", säger Habib El Kaddouri på SMN till AFP.

2011 friades Geert Wilders från hets mot folkgrupp efter att ha jämfört Hitlers "Mein kampf" med Koranen och för att ha jämfört islam med nazism och fascism. Den holländska domstolen menade att Wilders gett sig på en religion och inte en folkgrupp.

Wilders har flera gånger uppmärksammats för rasistiska utspel. Bland annat lanserade hans parti en webbsida 2012, som uppmanade personer att svara på frågor som: "Har du problem med människor från Central- eller Östeuropa?". Rubriken på sajten var: "Klagomål mot central- och östeuropéer".

I oktober 2012 var Wilders i Malmö på det antimuslimska Tryckfrihetssällskapets möte. På mötet propagerade han för att all invandring från "muslimska länder" stoppas och beskrev islam som en "barbarisk religion".

– Vi har fått nog av islam. Vi måste städa i vårt hus och stoppa att fler kommer. De tar med sig sina värderingar och förhållningssätt, sa han till Expo Idag.

Wilders senaste utspel mot marockaner har fått en av hans närmaste att lämna Frihetspartiet. Parlamentsledamoten Roland van Vliet skrev ett brev till Wilders och till nyhetsbyrån ANP att partiet är "på ett sluttande plan". Han meddelade att han lämnar Wilders parti för att sitta som oberoende i parlamentet.

Frihetspartiet är ett av de partier som Sverigedemokraterna varit i kontakt med för att eventuellt bilda grupp med i Europaparlamentet.

Expo Idag har sökt Sverigedemokraternas internationella sekreterare Kent Ekeroth för en kommentar.

Ämnen i artikeln