Tess Asplund/Årets bild 2017
Foto: David Lagerlöf

Varför grundades Expo?

Under 1990-talet började den nazistiska rörelsen i Sverige bli allt mer organiserad och vit makt-musiken nådde ut i bredare lager. Utvecklingen oroade och våren 1995 beslutade en handfull personer i 25-årsåldern i Stockholm att starta upp en svensk variant av den antifascistiska brittiska tidningen Searchlight. Det var skribenter, layoutare och fotografer som hade det gemensamt att de var antirasister.

Målet var att systematiskt granska den organiserade rasistiska miljön och att göra det journalistiskt – fristående, inte som en del av en rörelse eller organisation. Redan från start var det uttalat att verksamheten skulle vara religiöst och partipolitiskt obunden.

Initiativet stöddes av bland annat av ungdomsförbunden från höger till vänster. Journalister, forskare och andra kontaktades om de ville bidra – en som visade intresse var Stieg Larsson, som redan hade ett upparbetat samarbete med Searchlight.

Läs mer om Expo

Vårt arbete börjar med vår unika omvärldsbevakning och research. Det finns ingen annan som varje dag bevakar och analyser de grupper som sprider hat och misstro.

Daniel Poohl, Vd

Rasistiska förslag har ingen plats i en demokrati

Bli månadsgivare

Stöd oss

Som månadsgivare till Expo ger du en fast summa varje månad via autogiro eller kortbetalning. Du bidrar till vårt arbete och får ett exklusivt nyhetsbrev där vi berättar det senaste från vår verksamhet.

Bli månadsgivare
expo-x-ikon

Rasistiska förslag har ingen plats i demokrati.

Stöd oss

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu