Är du rasren lille vän? | Expo.se

#1-2019: Är du rasren lille vän?

1-2019 Inför vårens EU-val granskar vi den internationella extremhögern. Vi kartlägger de svenska gruppernas nätverk, gräver i historien efter tidiga visioner om ett fascistiskt EU och berättar om extremhögerns nya gemensamma projekt - att stänga gränserna och föda fler vita barn.

Hur förhåller sig extremhögern till EU-valet i maj? Vilka kontakter har de knutit över nationsgränserna? Ofta lyfts Ryssland och USA fram som de länder svenska högerextremister har mest kontakt med. Men sanningen är en annan – och ingen borde vara förvånad. Läs varför i Anders Dalsbros och Anna-Sofia Quensels granskning.

Francos arv lever

Vox är det första högerextrema partiet som fått fäste i Spanien sedan Francos död. Och nu går de mot valsuccé. Frilansskribenten och fotografen Jordi Borrás tecknar en bild av ett land som länge beskrivits som en sista utpost idär extremhögern inte vunnit mark. En bild som nu måste revideras. Fascismen lever i Spanien.

Ett rasrent Europa - extremhögerns nya projekt

”Följ kaninernas exempel.” Så uppmanade det polska hälsoministeriet i en video sin befolkning att skaffa fler barn. I ett Europa med åldrande befolkning och växande behov av arbetskraft är detta den radikalnationalistiska lösningen. Invandring beskrivs som ett hot mot den kulturella gemenskapen och gränserna stängs. Samtidigt uppmanas kvinnor i Ungern, Polen och Italien att stanna hemma och föda många barn. Vita barn. För det får de skattelättnader, räntefria lån och odlingsmark. Läs Daniel Vergaras dokument om den rasbiologiska drömmen om ett rasrent Europa, och de partier som nu gör politik av den.

Dessutom

Historikern Lena Berggren om extremhögerns tidiga drömmar om ett enat Europa, poeten bakom Hitlerhälsningen, ursprunget till det radikalislamistiska hatet mot shiamuslimer och så en trendspaning i skräckfilmens värld – nu kommer horror noire.

Läs Expo digitalt!

Läs Expo på din dator, i din läs- platta eller på din smartphone. Här finns hela Expos utgåva samlad, från det allra första numret som utkom 1995! För dig som är stödprenumerant är hela arkivet upplåst!

kom igÅng