Fängelsedom mot NSF-frontman | Expo.se

Fängelsedom mot NSF-frontman

Publicerad 2004-03-23 17:11

Dan Dalén demonstrerar i uniform vid Salemmarschen 2003.

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och dömer Dan Dalén, frontman för Nationalsocialistisk front i Västerås, till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Domen rör två fall av hets mot folkgrupp. Det ena fallet rör att Dan Dalén vid ett tillfälle i september 2001 bar en t-shirt med siffrorna 88 och texten ”Death to Zog – what ever it takes!”, där 88 står för Heil Hitler och Zog för den Sionistiska ockupationsregeringen.
Bärandet av t-shirten innebär ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för ”den nazistiska våldsideologin” slår såväl tingsrätt som hovrätt fast.

Publicerade bilder på Adolf Hitler
Båda instanserna anser också att Dan Dalén gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp hösten 2001 när han på en privat hemsida publicerade texter om de så kallade 88 föreskrifterna, bilder på Dan Dalén själv, bilder på Adolf Hitler och en nazistisk propagandaaffisch. Även bilderna och texterna på hemsidan ansågs vara ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för ”den nazistiska våldsideologin”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons