Annons

Fängelsedom mot NSF-frontman

Publicerad 2004-03-23 17:11

Dan Dalén demonstrerar i uniform vid Salemmarschen 2003.

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och dömer Dan Dalén, frontman för Nationalsocialistisk front i Västerås, till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Domen rör två fall av hets mot folkgrupp. Det ena fallet rör att Dan Dalén vid ett tillfälle i september 2001 bar en t-shirt med siffrorna 88 och texten ”Death to Zog – what ever it takes!”, där 88 står för Heil Hitler och Zog för den Sionistiska ockupationsregeringen.
Bärandet av t-shirten innebär ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för ”den nazistiska våldsideologin” slår såväl tingsrätt som hovrätt fast.

Publicerade bilder på Adolf Hitler
Båda instanserna anser också att Dan Dalén gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp hösten 2001 när han på en privat hemsida publicerade texter om de så kallade 88 föreskrifterna, bilder på Dan Dalén själv, bilder på Adolf Hitler och en nazistisk propagandaaffisch. Även bilderna och texterna på hemsidan ansågs vara ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för ”den nazistiska våldsideologin”.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons