Klistermärke var hets | Expo.se

Klistermärke var hets

Publicerad 2011-03-21 16:40

En 25-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen döms för hets mot folkgrupp då han varit ansvarig utgivare för ett av organisationens klistermärken. Det beslutade Svea hovrätt på måndagen.

Brottet gäller ett klistermärke som enligt tingsrätten föreställer en tecknad man med utländskt ursprung. Tillsammans med texten ”Sveriges kvinnor våldtas vad gör du åt det?” menar rätten att det framställer invandrare som våldtäktsmän. 25-åringen försvarade sig i rätten med att bilden föreställde en amerikansk seriemördare.

25-åringen överklagade domen han fått av Stockholms tingsrätt i juni förra året, men hovrätten går helt på tingsrättens linje. Eftersom brottet betraktas som ringa ska domen ingå i det månadslånga fängelsestraffet som 25-åringen dömdes till 2009 för olaga hot och vapenbrott. Tingsrätten skriver också att klistermärket ska förklaras konfiskerat.

Enligt domen har klistermärken med trycket satts upp i Skellefteå och Piteå under april 2009. Brottet betraktas som ringa eftersom spridningen varit ”mycket begränsad”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons