SD-toppar kan åtalas | Expo.se

SD-toppar kan åtalas

Publicerad 2012-11-15 17:43

Christian Westling, Kent Ekeroth och Erik Almqvist kan ha gjort sig skyldiga till förberedelse till misshandel eller grov misshandel. Foto Expo

De sverigedemokratiska riksdagsmännen Erik Almqvist och Kent Ekeroth kan åtalas för att ha beväpnat sig med järnrör. ”Det kan vara att bedöma som förberedelse till misshandel, eller förberedelse till grov misshandel”, säger Malin Palmgren, vice chefsåklagare till Expo Idag.

Expressen har tidigare publicerat en film där det framgår att Erik Almqvist, Kent Ekeroth och sverigedemokraten Christian Westling beväpnar sig med järnrör, efter ett tumult i centrala Stockholm.

Malin Palmgren säger till Expo Idag att hon inte studerat Expressens film tillräckligt noga för att bedöma om det är sannolikt att sverigedemokraterna åtalas för sina handlingar. Hon säger dock att det är teoretiskt möjligt och brottet som sverigedemokraterna kan ha gjort sig skyldiga till faller under allmänt åtal, vilket innebär att vilken polis eller åklagare som helst kan inleda en förundersökning. För Ekeroth och Almqvist finns det dock en skillnad eftersom de är riksdagsmän.

– När det gäller brott av riksdagsledamöter så utreds det av riksenheten för polismål. En vanlig åklagare kan inte driva ett mål mot riksdagsmän utan det är särskilda åklagare som är utsedda för det, berättar Palmgren.

Rent generellt så kan det vara brottsligt att beväpna sig med påkar. Palmgren hävdar att för att fälla någon för ett föreberedelsebrott så måste åklagaren kunna visa att det funnits ett uppsåt.

– Då får man titta på alla omständigheter. Vad har hänt innan och om det är något som sägs. Att bara plocka upp ett järnrör på måfå när man går på stan är inte förberedelse till misshandel. Men om det har varit bråk och en hotfull situation innan och sedan plockar upp det här. Då kanske det kan ses på ett annat sätt.

Förberedelse till misshandel kan ge upp till två års fängelse. Om det skulle väckas åtal så tror inte Palmgren att Kent Ekeroths och Almqvists förklaring att de beväpnat sig i rädsla skulle hålla i en rättegång.

– Det är en invändning som får prövas, man har rätt att försvara sig. För att det ska anses vara självförsvar ska faran hänga i luften. Det ska vara ett pågående eller överhängande brottsligt angrepp. Det ska alltså vara någonting som sker sekunden efter, säger Palmgren


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons