Antisemitism på Avpixlat | Expo.se

Annons

Antisemitism på Avpixlat

Publicerad 2013-03-22 18:59

Den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat tillåter antisemitism i kommentarsfälten och sajtens talesperson Mats Dagerlind betraktar inte antisemitiska konspirationsteorier som problematiska. Det rapporterar Svenska Kommittén mot antisemitism (SKMA).

I en artikel på Svenska kommittén mot antisemitisms hemsida skriver Mathan Ravid om reaktionerna som följde på Avpixlat efter hans artikel i Dagens Nyheter. Ravid har redogjort för hur han med vänner trakasserats för att de bar kippa på en restaurang i Uppsala.

Mats Dagerlind, som även skriver i SD-kuriren, reagerade på artikeln och skrev en krönika på Avpixlat där han hävdade att Ravids historia inte är sann. Att Ravids ”anklagelser är svepande och obelagda och bär inte trovärdighetens prägel.” Dagerlind menade även att Ravid ”använder sin judiska bakgrund och antisemitism som en förevändning för att underblåsa den falska bild av strukturell främlingsfientlighet bland svenskarna som utgör en del av propagandan mot Sverigedemokrater och kritiker av svensk massinvandring”.

Två veckor efter Dagerlinds krönika, den 3 januari, publicerade Avpixlat ännu en artikel där det som drabbat Ravid beskrevs som en ”skröna”.

De båda texterna på Avpixlat fylldes av omkring 1000 kommenterar, rapporterar SKMA, som publicerat flera exempel.

Antisemitiska föreställningar som spreds var bland annat att judar kontrollerar ”90 procent av tillgångarna i Sverige”. Andra beskrev judar som den ”högsta makten”. Signaturen ”Holohoax” spred myten om att kommunism är en judisk komplott.

”SD-företrädare och -anhängare förnekar, mörkar och skönmålar partiets bruna historia. Man ’förfasar’ sig över judehat, när det sägs kunna kopplas till muslimer som grupp. Antisemitism i egna led tonas ner, och förnekas”, skriver SKMA.

Mats Dagerlind skrev i Avpixlats kommentarsfält att det är ”förhållandevis lätt” att stämpla människor som antisemiter, men att det inte är antijudiskt att ”diskutera det judiska inflytandet på medier, finansvärlden, vetenskapen, kulturen, samhället i stort eller den amerikanska utrikespolitiken”, rapporterar SKMA.

Inte heller konspirationsteorier om en ”judisk världssammansvärjning” anser Dagerlind nödvändigtvis behöver vara antisemitiska. Dagerlind har även påstått att det finns ett ”judiskt intresse” att ”slåss om makten i världen”, något som han menar är legitimt att belysa på Avpixlat.

SKMAs text avslutas med:

”Listan på SD-representanter på olika nivåer som även under senare år uttalat sig nedsättande om judar som grupp, förnekat Förintelsen, spridit antisemitisk propaganda eller haft kopplingar till nazistiska grupper är dock lång. Därtill visar forskning från 2000-talet att antijudiska attityder är mer utbredda bland SD-sympatisörer än bland sympatisörer till övriga riksdagspartier. Reaktionerna som min text utlöste på Avpixlat, Sveriges största SD-vänliga sajt, visar hur lite som krävs för att allt detta ska bubbla upp till ytan.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons