Bunkerfalangen tar över SD-distrikt | Expo.se

Bunkerfalangen tar över SD-distrikt

Publicerad 2013-03-25 20:39

Partiveteraner lojala med den traditionalistiska ”bunkerfalangen” i Sverigedemokraterna har tagit över distriktsstyrelsen i Dalarna/Västmanland. Dessutom beviljades inte den avgående styrelsen ansvarsfrihet. Medlemmarna misstänker ekonomiska oegentligheter.

– Vi hade synpunkter på den ekonomiska redovisningen och en revisor kommer att gå igenom den. Beroende på vad revisorn kommer fram till är det upp till partistyrelsen att göra en polisanmälan. Det är ingenting jag har något intresse av att göra, säger den nytillträdde vice ordföranden Torbjörn Kastell.

Distriktets årsmöte i Dalarna/Västmanland där Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var mötesordförande blev stormigt. Medlemmarna gick inte på valberedningens förslag utan valde det alternativa styrelseförslaget. Det innebär att distriktsordföranden Marie Edenhager tvingades lämna sitt uppdrag. Tidigare har hon avsatts som gruppledare i landstinget i Dalarna av missnöjda partikollegor.


sdpol torbjorn kastell Torbjörn Kastell delar ut röstsedlar i samband med det kommunala omvalet i Orsa 2003.(Foto: Daniel Olsson/Expo)

I den nya partistyrelsen valdes flera gamla partiveteraner in som tillhör den traditionalistiska falangen inom Sverigedemokraterna. Torbjörn Kastell blir vice ordförande. Han var ledamot i partistyrelsen mellan 1997 och 2005, under en tid var han andre viceordförande för partiet och redaktör för SD-kuriren.

Kastell har uttryckt missnöje över att gruppledaren i Västra
Götalandsregionen, Patrik Ehn, uteslöts ur Sverigedemokraterna för ”ideologiskt avvikande åsikter”.

– Jag visade öppet mitt stöd för Patrik Ehn. Jag tycker det är synd att han uteslutits, men det var ett demokratiskt fattat beslut så vi får acceptera det, säger han till Expo Idag.

2002 fick Torbjörn Kastell uppmärksamhet när han i en intervju i Dagens Nyheter sa att ”integrerade muslimer” är det farligaste för Sverigedemokraternas mål att ”återskapa ett homogent samhälle”. Han förespråkade att de ”frivilligt skulle återbördas” till sina hemländer. För att få igenom detta menade Kastell att partiet skulle skapa ett samhälle där ”inga invandrare vill leva”.

– Det var den officiella partilinjen på den tiden och inte något kontroversiellt. Både Jimmie Åkesson och Björn Söder satt i partistyrelsen då, säger Kastell till Expo Idag.

Står du fast vid åsikterna idag?


– Vi har alltid haft linjen att vi ska uppmuntra återvändande. Egentligen stod inget i den artikeln som vi inte kan stå för idag som jag ser det. Det var i alla fall ingen som protesterade då, säger Kastell.

Kastell uppmärksammades även efter en skandal 2004. Ledande sverigedemokrater i Göteborg hade skickat ut ett brev till boende i stadsdelen Bergsjön där de lovade att införa ett apartheid-system om partiet fick parlamentariskt inflytande. Kastell var då partisekreterare och reagerade på händelsen. Han menade att det stora problemet var att
SD-Göteborg inte uttryckte sig passande för politiker. I ett internmejl skrev han:

”Man säger inte ’sparka ut svartskallarna´, man säger, till exempel, ’verka för repatriering av etniska främlingar och kriminella eller icke assimilerbara element´; man säger inte att man skall ´hänga landsförrädarna’, man säger att man skall ’utkräva ansvar av de politiker som agerat i uppenbar strid med sitt lands intressen’; man säger inte ’bögarna tillbaka in i garderoben’, man säger ”bevara kärnfamiljen”.

Även partiveteranen Nicklas Törner valdes in i styrelsen i
Dalarna/Västmanland. Han var sekreterare för Sverigedemokraterna i Malmö 1997 och ställde upp i valet 1998.

Per-Erik Åkerström som också ingår i den nya styrelsen satt i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i början av 90-talet. Han valdes in i Borlänges kommunfullmäktige 2006. Han avslutade dock mandatperioden som politisk vilde efter interna konflikter med Dalarna/Västmanlands distriktsstyrelse.

Den nyvalda ledamoten Magnus Edman satt i Sverigedemokraternas partistyrelse i slutet på 1990-talet.

Den avgående distriktsordföranden Marie Edenhager säger till Dalarnas tidning att hon utsatts för förtalskampanjer. Hon uppger dessutom att hon inte känner till flera personer i den nya styrelsen.

– Om det här innebär något politiskt vet jag inte. Många av de som blev invalda är för mig helt okända personer. Jag önskar den nya styrelsen lycka till i arbetet och jag hoppas att det inte innebär någon ny inriktning för distriktet, säger Marie Edenhager.

Kastell uppger att distriktet i framtiden kommer att bedriva mer utåtriktat aktivitet än vad som tidigare gjorts.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons