Judiska centralrådet: "Bekänn färg Åkesson" | Expo.se

Annons

Judiska centralrådet: "Bekänn färg Åkesson"

Publicerad 2014-06-25 15:33

Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi kräver att Jimmie Åkesson bekänner färg. Det efter att Expo Idag visat att Sverigedemokraterna samarbetar med italienska Femstjärnerörelsen, vars partiledare Beppe Grillo spridit antisemitiska konspirationsteorier. Även Svenska kommittén mot antisemitism fördömer judehatet i Sverigedemokraternas EU-grupp.

– Jimmie Åkesson har snyggat till fasaden och fått människor att tro på vad han säger. Nu måste han bekänna färg. Beppe Grillo i SD:s EU-grupp har uttalat rent antisemitiska föreställningar om att judar styr världen, att judar styr finansen och att judar styr media. Det måste ju vara så att är man med i en sådan grupp så samtycker man till detta. Det handlar inte om vilken fråga som helst. Det handlar om en grundpelare i människosynen, säger Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi.

Posner-Körösi tillägger att hon inte förvånas över Sverigedemokraternas val av samarbetspartner.

– Att Sverigedemokraterna samarbetar med Beppe Grillo tycker jag inte alls är konstigt. De försöker snygga till fasaden, men under de fina kavajerna så är skjortorna fortfarande väldigt bruna. De är inte trovärdiga, säger hon.

Expo Idag rapporterade tidigare på onsdagen om Femstjärnerörelsen, vars partiledare bland annat påstått att all informationen som européer får om Israel- och Palestinakonflikten ”filtreras” av en nyhetsbyrå som en före detta Mossad-agent driver. Grillo försvarade skådespelaren Mel Gibson i samband med att han påstått att judar ligger bakom alla krig i världen. I april i år väckte Grillo avsky i Italien när han lade upp en omgjord bild av porten till förintelselägret Auschwitz. Grillo försvarade sig mot kritiken genom att spela på antisemitiska föreställningar, rapporterar Jerusalem post.

”När du rör de mäktiga, så kommer sådana här saker fram. De här lobbygrupperna, affärslobbyn. De är de som gömmer sig bakom vissa tragedier”, sa Grillo om kritiken från det judiska samfundet i Italien. Grillo attackerade även en judisk affärsman.

”Vem är bakom De Benedetti, vem är bakom bankerna och bakom finansen?”. Den här affärsmakten fortsatte han ”ligger bakom förintelser varje år, varje månad, varje dag. Rwanda, gasning i Syrien. Finans- och banksystemet dödar tusentals varje år”

– Det du beskriver är ytterligare en klassisk antisemitisk politiker i europeisk politik. Det är min sammanfattning. Det är en utveckling vi ser och som är minst sagt oroväckande och tystnaden runt omkring är ännu mer oroväckande, säger Posner-Körösi.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, kallar Beppe Grillos uttalanden för ”horribla”.

– Det här är klassisk antisemitism och går tillbaka till förfalskningen Sions vises protokoll, att judar försöker styra världen. Påståenden som vi hör med jämna mellanrum från människor som hatar judar, säger han.

Inte heller Willy Silberstein förvånas över att Sverigedemokraterna valt att ingå i samma partigrupp som Beppe Grillo.

– Att Sverigedemokraterna, som försöker putsa på sitt anseende kan sitta i en partigrupp i Europaparlamentet där framstående företrädare gör sådana här uttalanden, visar precis vilka Sverigedemokraterna är och varifrån de kommer.

– Om det är så att Sverigedemokraterna varit naiva och inte har kollat upp vilka partier de sitter med, vilket i sig skulle vara högst oseriöst, får de ta konsekvensen och lämna den här partigruppen. De är i en grupp i Europaparlamentet där det finns företrädare som uttrycker påståenden som vi hörde i Tyskland inför Förintelsen. Om de har någon anständighet lämnar de partigruppen, säger Silberstein.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons