Hets mot misshandlat barn på Söders Facebooksida | Expo.se

Annons

Hets mot misshandlat barn på Söders Facebooksida

Publicerad 2015-02-12 15:24

Sveriges andre vice talman Björn Söders Facebookkonto flödar av rasistisk hets mot ett barn som brutalt omhändertagits av en vakt i Malmö. (Foto: Expo)

I veckan uppmärksammades en film där en väktare i Malmö syns dunka en 9-årig pojkes huvud i marken. I högerextrema medier haglar nu rasismen mot det utsatta barnet. Även riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) har på Facebook uttalat sig om händelsen och hans kommentarsfält är fyllt av rasistiska och våldsbejakande kommentarer riktade mot barnet.

”Märkligt hur svenska medier agerar för att vinkla saker. Bra att alternativ media finns så att svenskarna kan få en mer komplett bild av vad som händer i vårt samhälle än genom ’gammelmedierna’ som har en politisk agenda att förtiga vissa saker för folket.”, skriver Björn Söder på Facebook.

Det var bloggen ”Inte rasist, men” som var först med att uppmärksamma att kommentarsfältet till Söders inlägg snabbt fyllts med rasism. Där uppmanas till grovt våld mot barnet som också utsätts för rasism.

”En Riktig ’Skenhelig’ ligist är vad det handlar om - Ge honom stryk så ’skiten’ skvätter om honom !!!”, skriver en användare.

En annan kommenterar:

”Den här avarten till unge är helt omänsklig, beter sig som ett djur. […] Skicka ut ungfan nu med det samma.”.

Sverigedemokraterna pressekreterare Henrik Vinge säger att han vill återkomma om hur han ser på att rasistiska uppmaningar om våld mot barn florerar på Björn Söders facebookkonto. Björn Söder själv har inte gått att nå för en kommentar.

Det är inte bara på Björn Söder facebooksida som det hetsas mot barnet. Efter att det framkommit att nioåringen är ett ensamkommande flyktingbarn har högerextrema medier försvarat väktaren. Vaktens ingripande försvaras konsekvent och i kommentarsfälten till artiklarna flödar liknande utspel som på Björns Söders sida om att barnen fick vad de förtjänade, många menar även att mer våld borde använts.

”Arab-gangster-’ungen’ var knappast 9 år eftersom dessa ALLTID ljuger om sin ålder för att lättare ta sig in i bidrags-Sverige som ankarbarn. För övrigt borde vakten få löneförhöjning och ’ungen’ med familj skickas ut ur landet omedelbart. Enkel biljett.”, skriver en läsare på den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat.

Det var Sydsvenskan som släppte en filmsekvens som visar en väktares ingripande mot en nioåring. Väktaren satte sig på pojken, tryckte handen mot hans ansikte och dunkade pojkens huvud i marken. Väktare ingrep mot pojken och en vän till honom eftersom de ska ha rest utan giltig biljett. Polisen ska även ha uppmanat väktarna att hålla kvar pojkarna då de ska ha rymt från det hem som de varit placerade i.

Ingripandet har väckt stark kritik och polisen har efter anmälningar från allmänhet upprättat en anmälan om misshandel.

Läs mer om SD på sajten Sverigedemokraternas vitbok


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons