Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var för andra året i rad som Jan Sjunnesson anordnade Pride Järva som tågade genom Tensta, Kista och Husby. Sjunnesson var tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och är nu skribent på den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat.

Tåget samlade ett 30-tal deltagare och ungefär lika många motdemonstranter följde tåget. Motdemonstranterna sjöng bland annat "inte i mitt namn" och ropade antirasistiska slagord.
 

 pridejarvaPride-Järvas tåg. Foto: Patrik Hermansson/Expo

 

Jan Sjunnesson sa i sitt tal att "svenska lagar" gäller i Sverige och anklagade generellt muslimer för homofobi och hedersrelaterat förtryck. Åskådare som såg tåget reagerade på att Sjunnesson förväntade sig att en pride-parad skulle väcka speciell anstöt i Rinkeby, Tensta och Husby.

– Varför skulle vi bli arga för en prideparad, frågade sig en kvinna till Expo.

Jan Sjunnesson har själv spridit grov homofobi. Sjunnesson hyllade den 29 december 2014 filmen "Islamic Sexuality a survey of Evil" på sin Facebook-sida. I den föreläser den amerikanska antimuslimen Ann Barnhardt och pekar ut muslimer som pedofiler som bör deporteras. I filmen anklagas dessutom "de flesta" muslimer för att vara pedofiler och tillskrivs även homosexualitet, vilket i filmen beskrivs som ett "sataniskt hot mot samhället."

Inte rasist, men har avslöjat att Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind 2010 skrev grovt homofobiskt på ett internetforum.

"Bögar saknar – eftersom de är män och inte har nån kvinna som reglerande motpart – också sexuell kontroll och är ofta oerhört promiskuösa, vilket är förklaringen till den otroligt snabba spridningen av HIV inom denna grupp. Lesbisk sex är inte fullt lika motbjudande men å andra sidan hittar vi bland flatorna påfallande ofta ett patologiskt fundamentalisktiskt och extremfeministiskt manshat."

Dagerlind har även på Twitter 2013 kopplat homosexualitet till pedofili.
Inför Pride Järva var det även planerat att den brittiske medieprofilen Milo Yiannopoulos skulle delta. Expo har tidigare rapporterat om hans antimuslimska utspel och hets mot transpersoner.

Yiannopoulos ställde in besöket och har påstått att hotbilden varit för hög mot honom. Jan Sjunnesson själv hade på sig en skyddsväst och Trump-keps vid manifestationen.

Pride Järvas demonstration gick lugnt till.

 

Ämnen i artikeln