Anti-romskt parti gjorde ett succéval – kan förbjudas | Expo.se

Anti-romskt parti gjorde ett succéval – kan förbjudas

Publicerad 2017-05-30 12:02

Partiet hetsar mot romer, hyllar nazistkollaboratörer och håller sig med ett eget paramilitärt garde. Nu vill åklagare förbjuda det slovakiska parlamentspartiet.

Ett förslag om att upplösa det högerextrema partiet Ľudová strana Naše, ĽSNS (Folkets parti vårt Slovakien), har lämnats till Högsta domstolen. Enligt åklagaren är partiets mål att nedmontera demokratin.

Åklagarens talesperson, Andrea Predajnova, sade i ett uttalande att det är ett parti med fascistiska tendenser som bryter mot konstitutionen, lagar och internationella avtal, rapporterar Reuters. ĽSNS förnekar kopplingar till fascismen och en av partiets parlamentsledamöter har meddelat att de nu ska studera åklagarens synpunkter, men påpekar samtidigt att partiaktiviteterna kommer att fortsätta som vanligt.

I förra årets parlamentsval fick ĽSNS ett väljarstöd på drygt åtta procent, vilket gav det 14 mandat. I nyligen utförda opinionsundersökningar verkar partiets popularitet öka och ligger nu på runt tio procent.

Slovakien har tagit emot få flyktingar och partipropagandan riktas istället mot romer och skandaler inom de övriga partierna. Dessutom förespråkar partiet utträde ur såväl EU som Nato.

ĽSNS leds av Marian Kotleba. Han är en beundrare av Jozef Tiso, som ledde den nazistiska lydregimen i Slovakien under andra världskriget. Efter krigsslutet dömdes Tiso till döden för landsförräderi.

ĽSNS är ökänt för sin anti-romska politik. Partiet kallar romerna för ”zigenarparasiter”. Enligt en rapport från Political Capital håller sig partiet med en egen paramilitär gren som bland annat utger sig för att skydda medborgarna mot romer. Partiets har försökt få det paramilitära gardet officiellt registrerat, vilket såväl inrikesdepartementet som Högsta domstolen har avslagit.

Det pan-europeiska partiet Alliance för Peace and Freedom, APF, presenterar ĽSNS som partner. APF samlar flera europeiska högerextrema partier. Den tidigare partiledaren för det numera nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, är generalsekreterare i sammanslutningen.

Det är inte första gången som Marian Kotleba har rättsväsendets ögon på sig. Föregångaren till ĽSNS förbjöds 2006. Förbudsrisken är inte heller den enda rättsprocess som rör partiet. Två av partiets parlamentsledamöter väntar åtal för hets mot folkgrupp riktat mot romer, judar och muslimer. Om de döms riskerar de sex års fängelse.

Om Högsta domstolen förbjuder ĽSNS så behåller deras representanter i parlamentet sina mandat.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons