Med myter som vapen

Publicerad 2017-08-29 14:19

Är det verkligen ett problem om några svenska tonåringar tror att hela tillvaron är riggad? Att världen i själva verket styrs av 13 familjer, som är sionister fast de egentligen är ett slags ödlesläkte från rymden? Ja, det är faktiskt ett stort problem.

Annons

Annons

I en allt mer polariserad värld – med många alternativa vägar att få information – växer många ungdomar upp med en annan bild av verkligheten än den etablerade. Konspirationstänkandet kan gå så långt att det blir personers och gruppers hela tankevärld och ideologi och då talar man om konspira­tionism. Det är uppfattningen att all etablerad sanning är ett bedrägeri. Man hävdar att påståenden är sanna fast de kan motbevisas, och man erkänner inte fakta som går emot ens egen uppfattning.

”Med myter som vapen” är en faktabok om konspirationsteorier och den roll som de spelar idag - sida vid sida med andra begrepp som alternativ sanning och fake news. 

Boken riktar sig till lärare och pedagoger i skolan och är tänkt som ett underlag för skolpersonal som vill bemöta och hantera konspirationsteorier bland eleverna. Boken ger information om konspirationsteorier och tips och råd på hur man kan bemöta dem i praktiken. 

Är du lärare och vill beställa boken går det bra. Kostnaden för er skola blir endast fraktkostnaderna. Maila Expos utbildningssamordnare Niclas Nilsson via [email protected] om er förfrågan så hjälper han er med det. 

”Med myter som vapen” är del i ett projekt som Stiftelsen Expo drivit 2016–2017, med stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Inom projektet har också ett hundratal lärare fortbildats. Fortbildningen har skett i samarbete med Lärarnas Riksförbund. Boken utgår från intervjuer med lärare och gruppintervjuer med ungdomar 13–18 år, och bygger på samtal med sakkunniga inom ämnesområden relevanta för temat.

LÄS RAPPORTEN HÄR


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.