Ny rapport: Kraftig ökning av högerextrema incidenter inom den tyska militären

Publicerad 2018-04-13 10:38

Antalet misstänkta högerextrema incidenter som utreds inom den tyska militären har nära på fördubblats jämfört med samma period 2017. Uppgiften från det tyska försvarsdepartementet har fått politiker att kräva åtgärder.

Den tyska militären utreder 431 högerextrema incidenter. Det framkom i ett svar från försvarsdepartementet på en parlamentarisk fråga från vänsterpartiet Die Linke. Siffran jämförs med de 275 incidenter som utreddes vid samma tidpunkt föregående år. 

”Försvarsmakten har ett högerextremt problem”, säger Ulla Jelpke, parlamentsledamot för Die Linke, rapporterar Deutsche Welle. 

Jelpke kräver att regeringen genomför insatser och att det ska råda nolltolerans mot högerextremism inom militären.

2016 dokumenterades 162 högerextrema incidenter i en rapport. Det rörde bland annat soldater som skanderat hyllningar till Adolf Hitler, ristat in hakkors och lyssnat på vit makt-musik.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.