Ny rapport: Kraftig ökning av högerextrema incidenter inom den tyska militären

Publicerad 2018-04-13 10:38

Antalet misstänkta högerextrema incidenter som utreds inom den tyska militären har nära på fördubblats jämfört med samma period 2017. Uppgiften från det tyska försvarsdepartementet har fått politiker att kräva åtgärder.

Den tyska militären utreder 431 högerextrema incidenter. Det framkom i ett svar från försvarsdepartementet på en parlamentarisk fråga från vänsterpartiet Die Linke. Siffran jämförs med de 275 incidenter som utreddes vid samma tidpunkt föregående år. 

”Försvarsmakten har ett högerextremt problem”, säger Ulla Jelpke, parlamentsledamot för Die Linke, rapporterar Deutsche Welle. 

Jelpke kräver att regeringen genomför insatser och att det ska råda nolltolerans mot högerextremism inom militären.

2016 dokumenterades 162 högerextrema incidenter i en rapport. Det rörde bland annat soldater som skanderat hyllningar till Adolf Hitler, ristat in hakkors och lyssnat på vit makt-musik.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!