Tjänsteman på USA:s ambassad i Stockholm skadad vid NMR-attack

Publicerad 2018-04-18 10:27

En ur personalen i den amerikanska ambassaden skadade hörseln i samband med NMR:s aktion mot ambassaden. (Foto: cc by-sa 3.0)

Våldet i NMR

En person ur ambassadens personal skadade hörseln i samband med att Nordiska motståndsrörelsens kastade smällare på den amerikanska ambassaden. En aktivist misstänks för misshandel, enligt uppgifter till Expo.

Det var på söndagen som en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen samlades utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm. Aktivisterna protesterade mot USA:s, Storbritanniens och Frankrikers bombningar av mål i Syrien.  Som en del av NMR:s aktion kastades kraftiga smällare in över staketet till ambassaden. 

”Efter talet lät Nordiska motståndsrörelsen krigsförbrytarna smaka på sin egen medicin – genom att bomba USA!”, skriver Nordiska motståndsrörelsen.

Nordiska motståndsrörelsen är likgiltiga inför uppgifterna om att en ur ambassadpersonalen skadats i samband med deras aktion. ”De borde inte gnälla för att en av deras lakejer blivit lätt skadad”, skriver organisationen i ett uttalande. 

En person skadad

En i ambassadpersonalen fick hörselskador i samband med aktionen och en 21-årig kärnaktivist i Nordiska motståndsrörelsen greps i en bil strax efter händelsen. Han misstänks för misshandel, enligt en källa med insyn i ärendet. 

21-åringen är sedan tidigare dömd för en rad brott, bland annat dömdes han för våldsamt upplopp i samband med att Nordiska motståndsrörelsen attackerade en antirasistiska manifestation i Kärrtorp 2013. 

Ett motiv till att Nordiska motståndsrörelsens protesterat mot ambassaden bygger på deras antisemitiska analys om att USA är en del av en världsordning som kontrolleras av en påstådd destruktiv judisk agenda. 

På den amerikanska ambassaden vill man inte kommentera händelsen eller skadeläget hos sin tjänsteman utan hänvisar till den pågående utredningen

– Jag kan bekräfta att en incident ägde rum i söndags. Jag har ingen annan kommentar eller information som jag kan dela eftersom det handlar om en pågående utredning som den svenska polisen tagit över. Jag kan inte heller kommentera om någon skadats, säger Ruth Newman, ställföreträdande talesperson på den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här