Så gick det med Åkessons nolltolerans – en skandal i veckan | Expo.se

Så gick det med Åkessons nolltolerans – en skandal i veckan

Publicerad 2018-09-03 15:08

Valet 2018

De kallar muslimer ohyra, menar att vi är ockuperade av ”rumänska zigenare” och förespråkar ”repatriering med våld”. Sedan förra valet har i genomsnitt en sverigedemokratisk företrädare i veckan uppmärksammats för rasism eller annan intolerans.

Innan valet 2014 gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut och sa att det från och med nu råder nolltolerans mot extremism och rasism och att partiet nu skulle ”städa upp i leden”.  Trots det så fortsätter de rasistiska utspelen att komma.

Expo har samlat fall där medier sedan valet 2014 rapporterat om olika rasistiska och intoleranta utspel från sverigedemokratiska företrädare på lokal- och riksnivå.

Vi har hittat 215 fall, vilket i genomsnitt innebär ett uppmärksammat uttalande i veckan – under fyra års tid. Sammanställningen rör de fall vi kunnat hitta och gör inga anspråk på att vara komplett. Exemplen har hämtats från vår egen rapportering, lokal- som riksmedier samt ett flertal från sajten ”Inte rasism, men …”

Vissa av SD-företrädarna har tvingats lämna partiet, andra har avgått frivilligt. En del av dem är fortfarande kvar.

Under de senaste fyra åren har SD-politiker gett uttryck för att man ska ”sparka ut zigenarpacket”, menat att de är ”superallergiska” mot svarta män och att ”judar är en ras”. Andra har hävdat att du blir muslim om du äter halalkött.

Islamofobin omfattande

Mycket av det som medierna har rapporterat om rör SD-företrädarnas åsikter om islam och muslimer. Det handlar om anklagelser om alltifrån att alla muslimer har en ”tendens” att våldta och vara pedofiler till att de ”är ondska och farliga”. Andra företrädare uppmanar till våld med ”medborgargarde och träpåkar”.

Tommy Hansson, ledamot i Södertälje kommunfullmäktige, menade efter terrorattacken mot den franska tidningen Charlie Hebdo 2015 att det var dags att ”sluta lyssna på toleransmånglarna”. Enligt Tommy Hansson är det istället dags att stå upp för att man är islamofob:

”Jag tror slutligen också vi nödgas dra slutsatsen, att islam som den ser ut i dag och för överskådlig tid framöver aldrig kommer att gå ihop med ett demokratiskt och frihetligt samhälle. Vi måste sluta lyssna på toleransmånglarna som hävdar motsatsen. Vi måste sluta skrämmas av att bli skällda för att vara ’islamofober’. Jag utesluter inte att just islamofobi kan vara vårt säkraste sätt att skydda oss mot en satanisk och omänsklig ideologi.”

Tommy Hansson är fortfarande aktiv i partiet och kandiderar återigen till Södertäljes kommunfullmäktige i årets val.

Lämnat partiet

En av dem som tvingades lämna sina uppdrag efter att hans uttalanden uppmärksammats var Mikael Bystedt. Han var vice ordförande för SD i Täby och anställd av partiet på riksdagskansliet som pressassistent. I höstens val skulle han ha kandiderat till såväl riksdagen som kommunfullmäktige.

Han tvingades lämna efter att Expressen i juni i år avslöjat att han på anonyma konton spridit hatkommentarer om framför allt muslimer. Han skrev bland annat:

”Alltså, det är INTE invandrare som våldtar…det är MUSLIMER! Vart de än kommer så skapar det ALLTID problem!”

Efter att somaliska moskéer bränts ned i London skrev Mikael Bystedt på den högerextrema sajten Fria Tider:

”Jäkla va bra gjort! Nu hoppas vi att detta sprider sig till sverige som en löpeld.”

Bland de uppmärksammade uttalandena finns även sådant som kommit från ledande sverigedemokrater, uttalanden som partiet lämnat utan åtgärd, till exempel riksdagsledamoten Björn Söders uttalanden om att judar och samer inte är svenskar.

Research: Niclas Jonassson


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons