Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen avslöjade Expo tillsammans med Expressen att flera av Sverigedemokraternas kandidater tidigare varit aktiva i nazistiska organisationer. I en intervju med Expressen kommenterar nu Jimmie Åkesson granskningen och uppger att merparten av de personerna som avslöjades i granskningen självmant valt att lämna partiet. 

- Det var någon enstaka kvar som jag tror hamnar hos medlemsutskottet nu. Jag är inte insatt i detalj, men jag vet åtminstone att det hanteras, säger Jimmie Åkesson. 

Kan få en ny chans

Åkesson säger samtidigt att partiet är beredda att ge personer med en nazistisk bakgrund en ny chans som sverigedemokrater.

– I grunden tycker jag någonstans att det handlar om var man står i dag. Vad man tycker i dag, hur länge sen det här var, om man på ett trovärdigt sätt kan visa att man har ändrat sig och utvecklats i sina värderingar. Kan man inte det, då ska man inte vara med i vårt parti, säger han. 

Försvårande omständigheter

Jimmie Åkesson beskriver det som en ”försvårande omständighet” om man inte varit öppen med sin historik.

- Om man själv medvetet undanhåller information om att man har varit engagerad i en extrem organisation, det kan vara islamister som är aktuellt i andra partiers fall, eller nazister, då kan det vara försvårande, om det är medvetet undanhållet.

Expo har tillsammans med Expressen granskat alla kandidater från alla partier - drygt 6000 riksdagskandidater, drygt 12000 landstingskandidater och drygt 52000 kommunkandidater - som ställer upp i valet och kört dem mot listor över nazistiska aktivister. 

Resultatet visar hur flera tidigare medlemmar från den våldsamma nazistorganisationen Nationalsocialistisk front, NSF, nu kandiderar för Sverigedemokraterna.