NMR-aktivist bakom Herrljunga Nyheter | Expo.se

NMR-aktivist bakom Herrljunga Nyheter

Publicerad 2018-11-20 12:56

Nordiska motståndsrörelsen håller valmöte i Ludvika 2018.

Bilden är från ett annat tillfälle och visar när NMR kampanjar inför valet 2018 i Ludvika. Ingen på bilden förekommer i artikeln.

Expo och P4 Sjuhärad kan nu visa att den 27-årige man som registrerat sajten Herrljunga nyheter är aktivist i Nordiska motståndsrörelsen. Expo har tagit del av material som visar hur mannen delar ut organisationens flygblad och sprider organisationens budskap i högerextrema grupper på nätet.

På måndagen kunde Expo tillsammans med P4 Sjuhärad avslöja att sajten Herrljunga nyheter som beskriver sig som en ”nyhetsblogg” har kopplingar till den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Den 27-årige man som registrerat sajten har vid flera tillfällen beställt klistermärken och flygblad från organisationen. 

Expo och P4 sjuhärad har också kunnat visa att Herrljunga nyheter uppmärksammat Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter i kommunen. Sajten rimmar även väl med nazistorganisationens tidigare uppmaning till skapandet av ”lokala nyhetssajter” som inte öppet berättar om kopplingen till NMR. 

Aktivist i NMR

Nu kan Expo och P4 Sjuhärad visa att 27-åringens engagemang för Nordiska motståndsrörelsen går ännu djupare. Han har delat ut flygblad för organisationen i Borås och är aktiv i högerextrema grupper på sociala medier där han för fram organisationens budskap.


I en vit makt-grupp på Facebook uppmanar 27-åringen andra att köpa NMR:s aktivisthandbok.

27-åringens flickvän som driver en blogg där hon öppet skriver om sina sympatier för och sin aktivism i Nordiska motståndsrörelsen har publicerat bilder som visar när hon sätter upp organisationens klistermärken på busskurer i Göteborg.

Likartade bilder som publicerats på bloggen har även publicerats på Herrljunga nyheter.

Vid ett tillfälle skriver 27-åringens flickvän att hon och pojkvännen mött upp NS-folk (nazister, red. anm.) på en typ av sammankomst. Paret förekommer även i NMR:s så kallade ”kamprapporter” där de beskriver sina aktiviteter. 

Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter har ökat i Herrljunga. De senaste åren har Expo inte dokumenterat några NMR-aktiviteter där men preliminära siffror för 2018 visar att det nu sker ungefär en aktivitet i månaden. 

Det gäller främst vad organisationen kallar ”gatuaktivism”, som i huvudsak handlar om flygbladsutdelning och klistermärksuppsättning. I år har kommunen anmält fem fall av olaga affischering från NMR.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons