Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Målet är att sprida Nordiska motståndsrörelsens budskap till en lokal publik, säger forskaren Christer Mattson, föreståndare för Segerstedtinstitutet till P4 Sjuhärad. 

En granskning av sajten Herrljunga nyheter visar att den registrerats av en 27-årig man från Sjuhärad med flera kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. Bland annat beställde han 2016 propaganda från organisationen och han är aktiv i vit makt-grupper på sociala medier.

På en blogg som hans flickvän driver finns även öppen propaganda från Nordiska motståndsrörelsen med nazistiska, homofobiska och rasideologiska budskap. 

Sajten har tidigare uppmärksammats av Herrljunga kommun då den olovligen har använt sig av kommunens logga.

- Vi kontaktade dem och bad dem ta bort vår logga, vilket de också gjorde, säger Malin Bülling, informatör på Herrljunga kommun till P4 Sjuhärad. 

- Sidan tar ju nyheter från andra nyhetsmedier och skriver om dem. Så det är ju någonting som användaren måste vara väldigt medveten om, med källkritik, att sidan faktiskt är vinklad, säger hon vidare. 

På Herrljunga nyheter varvas lokala nyheter med texter som lyfter fram Nordiska motståndsrörelsens propagandaspridning i kommunen.

NMR uppmanar till lokala sajter

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har sedan 2016 uppmanat personer att starta ”lokala nyhetsajter”. Organisationen erbjuder serverplats och ”tips och råd” till de som kan tänka sig att starta en sådan sajt. Men hjälpen kommer inte utan krav på motprestationer. 

Sajter som får stöd ska ha en ”lokaljournalistisk ambition”, skriva om ”mångfaldens baksidor” och vara ”antisionistisk eller åtminstone icke sionistisk". I Nordiska motståndsrörelsen världsbild kopplas "sionism" till en påstådd global judisk världskonspiration.

En sajt som får stöd av Nordiska motståndsrörelsen får inte heller beskriva organisationen som ”nazistisk”. Den Hitlerhyllande organisationen ser begreppet nazism som ett skällsord och vill istället beskrivas som nationalsocialister. 

En liknande sajt som Herrljunga nyheter avslöjades 2016 vara kopplad till Nordiska motståndsrörelsen. Då handlade det om Fjällsjö nyheter.

Sveriges radio kunde avslöja att sajten drevs av en centralfigur i organisationen och efter avslöjandet stängde sajtens webbhotel ned den. Fjällsjö nyheter återuppstod dock snabbt efter att Nordiska motståndsrörelsen tillhandahöll sin server för sajten.

På Fjällsjö nyheter publicerades bland annat falska nyheter och ryktesspridningar om ensamkommande flyktingbarn.