Matteo Salvini vill samla Europas extremhöger | Expo.se

Matteo Salvini vill samla Europas extremhöger

Publicerad 2019-01-10 12:51

Ledaren för Lega, Matteo Salvini, har utropat sig till segrare i det italienska valet. Undersökning visar att främlingsfientliga partier fick draghjälp av ryskägda medier i valrörelsen. Foto: Niccolò Caranti

Matteo Salvini försöker samla den europeiska extremhögern inför EU-parlamentsvalet i maj.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini strävar efter att samla den europeiska extremhögern inför EU-parlamentsvalet. På onsdagen besökte han Polen för att träffa regeringspartiet.

Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och partiledare för Lega Nord, var på onsdagen i Warszawa för att försöka övertyga det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) att ansluta sig till det nätverk av nationalistiska partier som Salvini vill ska ta form innan EU-parlamentsvalet i maj.

Tillsammans med Polens inrikesminister Joachim Brudzinski (PiS) sade Matteo Salvini på en presskonferens i den polska huvudstaden att inga avtal slutits mellan partnerna, men att det ska ses som en inledd dialog.

De båda partierna har flera gemensamma drag. De är båda migrationsmotståndare, antimuslimska och EU-skeptiska.

Samförstånd

Matteo Salvini sade på presskonferensen att Europa ska resa sig i en ”renässans av europeiska värderingar” och ”leda oss ifrån de som styrs av byråkrater”, rapporterar The Guardian.

Joachim Brudzinski uttryckte uppskattning för Lega Nords migrationspolitik och sade att de båda partierna har gemensamma mål, som att ”förstärka gränserna”.

Matteo Salvini hoppas att han innan EU-parlamentsvalet ska kunna samla nationalistpartier i en allians genom ett gemensamt tiopunktsprogram.

– Vi föreslog ett gemensamt program som skulle kunna erbjudas till andra partier, grundat i vissa teman. Som ekonomisk tillväxt, säkerhet, familjevärderingar och Europas kristna rötter som vissa har förnekat, sade Salvini, rapporterar Dagens Nyheter.

Samarbete med Marine Le Pen

Sedan tidigare har Matteo Salvini inlett ett samarbete med franska partiledaren Marine Le Pen (Nationell samling).

Lega Nord och Nationell samling ingår i dag i samma partigrupp i EU-parlamentet, Nationernas och friheternas Europa. I den gruppen ingår även till exempel österrikiska FPÖ.

PiS är en del av gruppen Europeiska konservativa och reformister, där även bland andra Sverigedemokraterna och Dansk folkeparti ingår.

I en tredje partigrupp, Frihet och direktdemokrati i Europa, ingår bland andra Alternativ för Tyskland.

Att nationalistpartier är utspridda i olika partigrupper i EU-parlamentet hoppas Matteo Salvini kunna ändra på. Målet är att deras idéer ska kunna få mer inflytande.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons