Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 2 januari klev Adam Andruszkiewicz officiellt in i den polska regeringen, då han tillträdde posten som vice minister för digitala frågor. Tillsättningen är kontroversiell. Adam Andruszkiewicz har handplockats in i regeringen direkt från den högerextrema rörelsen.

Mellan 2015 och 2016 var Adam Andruszkiewicz ledare för högerextrema All-polsk ungdom (Młodzież Wszechpolska) som är ökända för sin antisemitism och homofobi. Ungdomsorganisationen är systerorganisation till svenska Nordisk ungdom som inspirerats mycket av den polska högerkonservatismen.

– Tillsättningen har lett till många protester i såväl Polen som utomlands då den ses som ytterligare ett steg av den legitimering av högerextrem nationalism som nu sker inom polsk politik. Det är riktigt oroande ur ett humanistiskt och demokratiskt perspektiv, säger Rafal Pankowski, expert på modern antisemitism och rasism och medgrundare av den antirasistiska organisationen Never Again (“Nigdy Wiecej”), till Expo.  

Vill locka unga väljare

Adam Andruszkiewicz är ny i regeringen men inte i partipolitiken. Han har tidigare varit ledamot för det högerpopulistiska konservativa partiet Kukiz’15, ett parti med starkt väljarstöd bland unga i Polen.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS), vars väljarsiffror dalar, hoppas att nyrekryteringen av Adam Andruszkiewicz ska stärka partiets stöd bland unga och minska konkurrensen från andra högerpopulistiska partier, rapporterar AP.

– Det största problemet är hans nationalistiska budskap, hans radikala främlingsfientlighet och intoleransen gentemot minoriteter, säger Rafal Pankowski.

Tar avstånd från tidigare uttalanden 

Adam Andruszkiewicz, som nu ska arbeta med frågor rörande internet och sociala medier, ska enligt AP delvis ha tagit avstånd från tidigare kontroversiella uttalanden genom att säga att han inte gjorde dem i egenskap av lagstiftare.

Men även som parlamentsledamot har han uttalat sig kontroversiellt, bland annat mot den utbildning rörande hatbrott som organisationen Never Again erbjuder polisväsendet i Polen. Han har också kritiserat att det högerextrema partiet National-radikala lägrets flagga förekom i polisens handbok över rasistiska symboler. Andruszkiewicz kritiserade att flaggan, som föreställer en hand som håller i en kniv, presenteras i samma sammanhang som hakkorset och Ku Klux Klans symboler. Hans kritik fick inrikesministeriet att dra tillbaka handboken, rapporterade Deutsche Welle 2016.

I november i år är det parlamentsval i Polen.