Officiellt grundades Nordisk ungdom 2010. Men historien började några år tidigare inom Nationaldemokraterna. Partiet hade även ett ungdomsförbund, Nationaldemokratisk ungdom, knutet till sig. Och det var där fröet till Nordisk ungdom såddes. 

Den 22 maj 2009 registrerades en domän i Nordisk ungdoms namn. Bakom registreringen stod den före detta nationaldemokraten Fredrik Hagberg. 

Den 30 januari 2010 på ett möte i Göteborg lanserades den nya organisationen. Ett 30-tal personer ska ha närvarat vid tillfället, varav några internationella gäster. Organisationen uppgav att den ser sig som en del av ”den nationella rörelsen”, vilket är extremhögerns sätt att beskriva sig själva.

"Kompromisslös kamp mot sionismen"

På det konstituerande mötet i Göteborg 2010 tillkännagavs att Nordisk ungdom ska ”föra en hård och kompromisslös kamp mot ­sionismen”. Samtliga av talarna på mötet var personer med bakgrund i Nationaldemokraterna eller i deras ungdomsförbund. Det huvudsakliga målet med organisationen uppgavs vara att radikalisera Sveriges ungdomar och göra nationalism till något självklart. 

Organisationens första talesperson var Patrik Forsén, tidigare ordförande i Nationaldemokraternas ungdomsförbund. Han utgör tillsammans med den nuvarande talespersonen, Fredrik Hagberg, än i dag kärnan i Nordisk ungdom. 

Nordisk ungdom har aldrig lockat några större skaror, men aktivisterna har haft en förmåga att skapa uppståndelse och vinna uppmärksamhet för sin organisation genom utomparlamentariska aktioner. 

I takt med att kärnaktivisterna blivit allt äldre har det blivit svårare att med trovärdighet framställa sig som en ungdomsorganisation. Det uppges dock att ungdomar fortfarande är den huvudsakliga målgruppen. Möjligen som ett svar på det bildades i februari 2018 moderorganisationen Skandinaviska förbundet, där Nordisk ungdom utger sig som ungdomsförbundet. 

Konservativ inriktning

På lanseringsmötet 2010 framkom det att Nordisk ungdoms ideologi vilar på en etnopluralistisk grund, det vill säga att de motsätter sig sammanblandning mellan ”raser” eller etniska grupper och förespråkar strikt åtskillnad dem emellan. Det metapolitiska arbetssättet var centralt i hur organisationens aktivism utformades.  

I dag har Nordisk ungdom lämnat flera av de ursprungliga inriktningarna bakom sig. En utveckling som tog fart i slutet av 2013, då organisationen ”nylanserade” sig själv på en konferens. 

De tidigare vänsternationalistiska dragen har organisationen lagt bakom sig till förmån för en mer konservativ inriktning. I den idégrund som Nordisk ungdom i dag följer är det familjen, traditionerna och bevarandet av normer som lyfts fram som centrala byggstenar i sam­hället. När Nordisk ungdoms aktivister vid upprepade tillfällen har attackerat pridetåg så är det utifrån den här konservativa familjesynen de motiverat sina aktioner. 

Organisationen har tidigare uttalat ett officiellt stöd för Sverigedemokraterna. Under 2018 ändrade organisationen sin hållning och ser sig nu som oberoende. 

Patrik Forsén startade 2015 den katolska ideella föreningen Dackeinstitutet, tillsammans med personer utanför Nordisk ungdom, men som i sin tur hade mångårigt engagemang inom extremhögern. Föreningen är sedan 2018 även den en del av Skandinaviska förbundet. 

Kontakter i Polen och Ukraina

Nordisk ungdom har sedan starten betonat vikten av samarbeten med aktörer i andra länder. Den organisation som Nordisk ungdom först slöt kontakt med och inspirerades av var Die Jungen Nationaldemokraten, det tyska partiet NPD:s ungdomsförbund. 

Men snabbt riktade de blicken mot Polen och sedan 2011 har årligen en delegation av aktivister åkt till Warszawa för att delta i den marsch som anordnas på landets självständighetsdag den 11 november. Nordisk ungdoms talesperson Fredrik Hagberg har även varit talare vid  marschen. 

Den grupp som Nordisk ungdom kommit att knyta tätast band till är ungdomsförbundet All-polsk ungdom – som de ser som sin systerorganisation.

Nordisk ungdom har även medverkat i diverse sammanhang i andra länder som Italien, Lettland, Tyskland och Ungern. Mest omskrivet har dock Nordisk ungdoms resor till Ukraina varit. Organisationen stödjer de ukrainska nationalisterna och har varit på plats i landet vid tre tillfällen mellan 2014 och 2017, där Fredrik Hagberg hållit tal och deltagit på konferenser. 

Kontroversiella inom extremhögern

Ett ställningstagande som tidigt påverkade hur Nordisk ungdom uppfattades inom den högerextrema miljön var deras syn på vänstern som potentiell bundsförvant i kampen mot den ”globala kapitalismen”, även om Nordisk ungdom själva inte trodde att socialister skulle ta den utsträckta handen. Men även relationen till radikala islamister ansågs kontroversiell. 

Den islamistiska al-Quds­kommittén 2009 anordnade en demonstration ”mot den sionistiska ockupationen av Palestina” i Stockholm. Merparten av deltagarna var radikala islamister. På plats var även flera aktivister från det som skulle komma bli Nordisk ungdom. Deras deltagande fördömdes inom vit maktmiljön. 

I en intervju några månader senare, på en högerextrem sajt, svarade Patrik Forsén, som utsetts till talesperson för Nordisk ungdom, på frågan om organisationens syn på islam. Han menade att man inte ska stirra sig blind på islam, eftersom invandringen är ett etniskt problem snarare än religiöst. Debatten om islam gynnar främst ”sionisterna”: ”Islamdebatten är inte ny men den fick sitt stora genombrott efter 11 september. Det är en debatt som är initierad av sionister och inte av oroliga svenskar”, sade Forsén. I dag förespråkas att ”helt förvisa muslimer och islamister från vår kontinent”. 

Omorganiserar sig och lägger ned

I takt med att kärnaktivisterna blev allt äldre, blev det också svårare att med trovärdighet framställa sig som en ungdomsorganisation; Patrik Forsén och Fredrik Hagberg hade båda med marginal passerat 30-årsstrecket.

Den 14 februari 2018 meddelade NU:s ordförande, Patrik Forsén, att Nordisk ungdom "ska fungera som ungdomsorganisation knuten till" en nybildad organisation, Skandinaviska förbundet.

Under hösten och vintern 2018 anordnades flera demonstrationer mot FN:s globala migrationsramverk. En grupp som förekom som arrangör var Mynttorgsaktivisterna, som i sin tur var knutna till Nordisk ungdom och Skandinaviska förbundet. Nordisk ungdom och dess aktivister figurerade även runt andra så kallade Gula västarna-protester.

De organisatoriska förändringarna till trots, den 2 augusti 2019 meddelade Patrik Forsén och Fredrik Hagberg att all verksamhet upphör. I beskedet angavs som anledning är att organisationen motarbetas från såväl myndigheter, rättsväsendet som politiska motståndare.

”Sverige av idag är varken en fungerande demokrati eller rättsstat. Den opposition som riktas mot regimen bekämpas med alla till buds stående medel.” skriver de båda ledarna.

Ämnen i artikeln