Är du rasren lille vän? | Expo.se
Analys

Är du rasren lille vän?

Publicerad 2019-04-02 11:02

Ultraljudsbild

Högerextrema regeringar i Europa vill ha en babyboom med vita barn för att rädda nationen. Det är klart att det påminner om 1930-talet.

”Det osar 30-tal.” I mitten av februari twittrade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll upprört om Ungerns nya politik för att föda ”äkta” ungerska barn. Hon fick skit direkt. Enligt Göteborgs-Postens ledarsida saknade hon ”bildning och tyngd”, extremhögern gick i taket och Ungerns vice premiärminister kallade Strandhäll för en ”sjuk varelse”.

Herregud, det handlar bara om att öka barnafödandet, resonerade hennes kritiker.

Men är det verkligen så enkelt?

En åldrande befolkning 

I det nya numret av Expo, som kommer ut i butik under tisdagen, berättar vi om idéerna bakom extremhögerns försök att vända den demografiska utvecklingen. Artikeln finns även på Expos webb.

Det är ingen hemlighet att länder som Polen, Ungern och Italien kämpar med låga födelsetal. Det gör de flesta länder i Europa på ett eller annat sätt. Frågan är ett orosmoln för hela Europa. Med åldrande befolkning och en minskande andel som kan arbeta ökar påfrestningarna på välfärdssystemen.

Det finns gott om skäl att sakligt diskutera hur den demografiska utmaningen ska mötas. Invandring är en del av lösningen förstås, men det kommer inte att lösa hela problemet.

Vill ha ett rasrent folk 

Men för extremhögern är frågan större än så. Om man ska tro Ungerns premiärminister handlar det om att rädda det ungerska folkets framtid, ett folk som enligt Viktor Orbán har en alldeles egen biologisk särart. För extremhögern har frågan om befolkningsutvecklingen blivit en existentiell överlevnadsfråga. Invandringen måste stoppas och kvinnorna får betala ett högt pris för att försöka hålla fantasin om en rasren nation vid liv.

I maj är det val till Europaparlamentet. Med politiker som Orbán, Jimmie Åkesson och Matteo Salvini riskerar vi att få ett EU som i större grad ger minoriteter skulden för samhällets problem. Som enas i konspirationstänkande, abortmotstånd och krav på att montera ner civilsamhället. Utöver det bedriver de en politik som låser kvinnorna vid hemmet, och som formas med rasbiologiska resonemang.

Europa har tidigare i historien förletts av de radikala nationalisternas löften om att upprätta nationens förlorade heder. Det slutade i krig och lidande. Den dag vi glömmer det har vi tappat ett av våra viktigaste vapen i försvaret för demokratin.

Så, visst osar det 30-tal.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons