Rasistiskt manifest kan ha inspirerat till dödsskjutning | Expo.se

Rasistiskt manifest kan ha inspirerat till dödsskjutning

Publicerad 2019-07-30 13:57

Manifestation till minne av offren för skjutningen i Gilroy.

Gilroybor samlades under måndagen framför stadshuset i Gilroy för att tända ljus och sörja. Bilden är en stillbild från NBC Bay Areas nyhetssändning.

Tre personer sköts till döds, varav två barn, på en vitlöksfestival i staden Gilroy, USA. Den misstänkte gärningspersonen, själv skjuten till döds under polisens ingripande, hade postat ett över hundra år gammalt rasistiskt manifest på sociala medier innan han gick till attack.

Tre personer sköts till döds, varav två barn, på en vitlöksfestival i staden Gilroy, USA, i söndags. Den misstänkte 19-årige gärningspersonen, själv skjuten till döds under polisens ingripande, postade ett över hundra år gammalt rasistiskt manifest på sociala mediet Instagram innan han gick till attack.

Kontot är raderat men enligt den amerikanska nyhetssajten The Daily Beast lade den misstänkte gärningspersonen först ut en bild tagen inifrån festivalområdet, följt av ett inlägg som uppmanade hans följare att läsa boken Might Is Right or The Survival of the Fittest ihop med rasistiska uttalanden och kvinnofientliga beskrivningar av vita personer som jobbar i Silicon Valley, Kalifornien.

Manifestet, ”Might Is Right or The Survival of the Fittest” publicerades första gången 1890 av pseudonymen Ragnar Redbeard, och beskrivs ha inspirerat till föreställningar om vit makt genom våld sedan dess. Manifestet beskrivs som socialdarwinistiskt och förespråkar att kampen om makten och moralen sker genom våld. Skriften ger uttryck både för grov antisemitism och kvinnohat.  Uttrycket ”Might is Right” har blivit ett sorts motto i sig och beskrivs av NBC News ha nått kultstatus i nazistiska miljöer och bland vit makt-anhängare i framförallt USA. Det sprids som pdf på internet och har getts ut av bland andra den amerikanska terroristen David Lanes förlag 14 Word press. 

Den misstänkte gärningspersonen, själv endast 19 år, mördade tre under skjutningen på festivalen. En sex-årig pojke, en 13-årig flicka och en 20-årig man sköts till döds och ytterligare tolv skadades.   

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons