Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i lördags under den judiska påsken, pesach, som John T Earnest enligt polisen öppnade eld i en synagoga i orten Poway utanför San Diego. En kvinna, Lori Gilbert Kaye, 60, dödades. 

”Lori tog en kula för oss alla”, sa rabbinen Yisroel Goldstein, själv skadad i attacken, och beskriver för The Guardian hur kvinnan ska ha slängt sig framför kulorna för att rädda andra från att träffas.

Kayes barn och man ska ha bevittnat mordet. Ytterligare tre personer skadades i skjutningen, bland dem en liten flicka. 

Den utpekade gärningsmannen, 19-årige John T Earnest, ska ha lämnat platsen efter att han konfronterats och kunde senare gripas. Det har rapporterats att terroristen under dådet fick fel på sitt vapen. 

Antisemitiskt manifest

Ett manifest har kopplats till John T Earnest som påminner om den skrift som Brenton Tarrant, terroristen åtalad för att ha mördat 50 muslimer i två moskeér i Christchurch, Nya Zeeland lämnade efter sig. De båda skrifterna publicerades på samma internetforum, 8chan. 

Precis som Brenton Tarrant föreställer sig John T Earnest att vita är utsatta för en systematisk utplåning. I Tarrants skrift kallades konspirationsidén för ”Det stora utbytet”.

I Earnests version kallas det för ett "folkmord". Föreställningen populariserades av den amerikanska terroristen David Lane på 1990-talet som påstod att judar kontrollerar den amerikanska regeringen och regeringar i Europa. John T Earnests världsbild är som hämtad ur David Lanes läror. Detta folkmord på vita, menar anhängare till konspirationsteorin, är styrt av judar och sker genom invandring, mångkultur, liberala ideér och "rasblandning".

"Utvald av Gud"

I manifestet som kopplast till Earnest står det att ”varenda jude är ansvarig för det noggrant planerade folkmordet av den europeiska rasen”. I texten finns typiskt antisemitiska föreställningar och anklagelser. Allt från att judar äger medier, kontrollerar politiker, styr finansvärlden och startar krig till att de är ansvariga för feminismen, porren och korsfästelsen av Jesus.

Det finns också en religiös dimension i skriften. Flera bibelcitat har tagits ut för att rättfärdiga hat mot judar och i manifestet skriver författaren att han är ”utvald” av Gud.

I manifestet framgår att författaren tar på sig en mordbrand mot en moské i närheten av Poway som utfördes en månad tidigare och som polisen ännu inte löst.

Inspirerad av andra terrordåd

I texten står det också att den utlösande faktorn för terrordådet var inspiration från det antimuslimska terrorattentatet i Nya Zeeland. Även andra terrorister hyllas. En av dem är Robert Bowers som 2018 sköt ihjäl elva personer i en synagoga i Pittsburgh, Pennsylvania. Även Bowers anklagade judar för att ligga bakom ett folkmord på vita. I Earnests text hyllas även Adolf Hitler som en förebild. 

Manifestet uppmanar även andra att ta efter dådet och utföra terror.

Terrordådet fördöms

Terrordådet i Poway har fördömts av politiker och religiösa ledare och rabbinen Yisroel Goldstein sa efter dådet att ”terrorn kommer inte att segra. Som amerikaner kan vi inte duka under för det sanslösa hatet som finns i antisemitismen. Under ytan på varje fruktansvärd erfarenhet finns en möjlighet att växa och öka i godhet.”, rapporterar NBC