Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 27 oktober 2018 som Robert Bowers stormade in i synagogan Tree of Life i Pittsburgh. Enligt vittnesmål skrek han ”alla judar måste dö” samtidigt som han öppnade eld.

Elva personer dödades i massakern. På sociala medier hade Robert Bowers innan dådet gett uttryck för brinnande antisemitism och han var anhängare av konspirationsteorin att judar är ansvariga för invandringen i syfte att utplåna vita, en föreställning som i extremhögern kallas för ett "folkmord på vita".

Riskerar dödsstraff

På måndagen ställdes Bowers inför en domare där han fick 19 nya åtalspunkter upplästa för sig. Han var redan åtalad på 44 punkter. Det handlar bland annat om mord, mordförsök och flera hatbrott. 

De nya åtalspunkterna som lästes upp rör ytterligare hatbrott, vapenrelaterade brott och brott mot religionsfriheten, rapporterar CBS Pittsburgh.

Bowers advokat vill få till en uppgörelse och vädjade till domaren att inte inleda en rättegång där Bowers riskerar att dömas till döden. Samtidigt ska Bowers själv ha förklarat att han vill ha en rättegång med jury och han nekar till brott. 

Åklagaren väntas yrka på dödsstraffet. 

Ämnen i artikeln