Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Världen är skakad efter terrordådet mot två moskéer i Christchurch. Dådet har hittills krävt 50 människors död. Kondoleanserna haglar in till de drabbade och Nya Zeeland från hela världen. 

Men det finns även de som hyllar morden. Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg skriver i ett uttalande på organisationens hemsida att Brenton Tarrant, högerextremisten som filmade sin massaker mot moskébesökare, "valde ut sina offer med omsorg" för att inte döda "totalt oskyldiga". Han menar att dådet inte "per automatik" var felaktigt på ett moraliskt plan. 

Samtidigt fantiserar hans aktivister om att utrota muslimer och inleda "raskriget".

På sociala medier-konton läggs hyllande bilder upp och terroristen lovordas av aktivister i Nordiska motståndsrörelsen. 

”Big respect”, står det på en bild där Brenton Tarrant poserar med sitt vapen”, som en 18-årig aktivist i NMR lagt ut. Aktivisten som deltagit i flera av organisationens utåtriktade aktioner har även lagt ut en bild där terroristens vapen zoomas in. Över bilden står det slagord som Nordiska motståndsrörelsen tidigare använt på sina knivar. ”Kampen kräver mer än ord”.

"Ingen muslim ska skonas"

När 18-åringen sprider en film på massakern kommenterar han den med hakkors och orden: ”Racial holy war NOW” och får snabbt medhåll från en 42-årig aktivist i organisationen. 

NMR aktivister hyllar terroristen i Nya Zeeland

De 14 orden som 18-åringen hänvisar till står i nazistiska kretsar för ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”.

Terroristen i Nya Zeeland hade skrivit siffran på det vapen som han använde i massakern av muslimer. 

Den 42-åriga nazisten skriver i samma konversation om att utrota muslimer och att han längtar efter "raskriget".

NMR-aktivist längtar efter raskriget och vill utrota muslimer

I en större diskussionsgrupp på Facebook, som fungerar som en mötesplats för högerextremister och högerpopulister, för mannen fram samma budskap.

 

"Epic"

NMR aktivisterna är inte är ensamma om att hylla terrordådet. En 18-årig kvinna som deltagit i demonstrationer och gatuaktivism har lagt upp en rad bilder där terrordådet hyllas. På en av bilderna som hon sprider och som föreställer terroristens vapenarsenal står det "epic". 

NMR_terror

 

"Vi tar inte avstånd från vita människor som agerar"

Nordiska motståndsrörelsen använder inte öppet en lika grov retorik som flera av aktivisterna gör bakom stängda dörrar. Men deras ledare Simon Lindberg publicerade på fredagskvällen ett uttalande på organisationens hemsida.

Där vägrar Lindberg att ta avstånd från terrordådet.  

"Vi är en revolutionär kamporganisation som agerar civilt och legalt. För den sakens skull tar vi inte avstånd från vita människor som agerar – än om de agerar annorlunda än oss."

Han skriver att han sett filmen som Brenton Tarrant lade ut. Det är en 17 minuter lång massaker där Tarrant kallblodigt går in en moské och avrättar människor. 

När ammunitionen tar slut går Tarrant ut till sin bil och hämtar mer ammunition, för att sedan återvända in i moskén för att fortsätta skjuta. Terroristen sätter sig sedan i sin bil och kör iväg och skjuter människor från bilen.

Simon Lindberg skriver att han även tagit del av det manifest som Brenton Tarrant lämnat efter sig och där han uppmanar till att systematiskt mörda barn för att avskräcka människor från att invandra till västvärlden. Nazistledarens slutats efter läsningen är att rättfärdiga terrorn.  

"Vi vita har ofrivilligt blivit indragna i ett lågintensivt utrotningskrig över hela västvärlden. I krig dör människor. Är det då värre att ha ihjäl någon rent handgripligen än att lobba för, att genomdriva, och att utgöra en aktiv del i en politik som tar död på en hel ras? Attentatsmannen tycks dessutom ha valt ut sina måltavlor med omsorg för att det i högsta möjliga grad inte är totalt oskyldiga som ska drabbas", skriver han. 

"Inte per automatik felaktigt"

Simon Lindberg menar att han inte "okritiskt hyllar" dådet, även om han inte betraktar terrordådet som "något konstigt" eller "per automatik felaktigt på ett moraliskt plan".

Problemet med terrorn, enligt Simon Lindberg, är att terror inte "ensamt" leder till en bättre situation för "vita". Vidare menar han att Nordiska motståndsrörelsen har ett "momentum" och tillåts verka i Sverige. Han skriver att om hans organisation förbjuds så ökar risken "att vi får se fler sådana här dåd avsevärt".