Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 15 mars 2019 går en högerextrem terrorist, beväpnad med automatvapen, in i en moské i Christchurch, Nya Zeeland, och börjar mörda människor urskiljningslöst. När terroristen väl grips är nästan 50 människor döda. Snart dyker ett manifest upp på nätet som tycks ha författats av mördaren. I texten förklarar terroristen sin fascistiska världsbild. Titeln på dokumentet är The Great Replacement Det stora utbytet.

”Det stora utbytet är vår tids mest välkända mysterium. Alla vet om det, men ingen vågar prata om det öppet.” Det förkunnade Identitäre Bewegung Deutschland, den tyska grenen av de nyfascistiska Lambdagrupperna, i en flygbladskampanj år 2015.

Den rasistiska myten om Det stora utbytet utvecklades av den franske författaren Renaud Camus. Det är föreställningen om att västvärldens makthavare systematiskt försöker byta ut de inhemska befolkningarna. Och tvärtemot vad de tyska identitärerna påstår så nämns det påstådda folkutbytet allt oftare i offentligheten, inte minst av de själva.

Sedan dess uppkomst i början på 2010-talet har Camus och identitärernas version fått relativt bred spridning, och från sitt fascistiska ursprung krupit sig allt högre upp i näringskedjan, närmare den faktiska makten.

När Alternativ för Sverige (AFS) på sitt möte i Kungsträdgården under slutspurten inför valet 2018 vecklade ut en banderoll med budskapet: ”Vi förklarar krig mot de som byter ut vårt folk!” var det den identitära ideologin de knöt an till.

Även etablerade politiker i Europa har tagit berättelsen till sig. Sommaren 2017 delade Geert Wilders, partiledare för Nederländernas näst största parti PVV, en video från den muslimfientliga Voice of Europe på Twitter, och tillade: ”Our population is being replaced. No more.”

I Frankrike har identitärerna i flera fall börjat överlappa med extremhögerns ledande parti Nationell samling (tidigare känt som Nationella fronten). Även deras idéer och retorik har plockats upp av partiet. Borgmästaren för staden Beziers, en mindre stad i sydöstra Frankrike, tillhör Nationell samling och räknas som en av Marine Le Pens närmaste rådgivare. September 2016 skrev han på Twitter att ”gamla klassfoton” var ett ”slående bevis” på att ”Det stora utbytet pågår”. Ett par dagar senare beskrev han muslimska skolbarn som ett ”problem”. Han dömdes senare till böter för sina uttalanden.

I Italien finns myten om befolkningsutbytet så högt upp som hos Matteo Salvini, i skrivande stund Italiens vice premiärminister samt inrikesminister. Han är Europas kanske mäktigaste anhängare till myten. Salvini har vid flera tillfällen gjort uttalanden om att det italienska folket är offer för ”etnisk substitution” och ”etnisk rensning”, som han säger ”koordineras av Europa”. Sommaren 2017, efter ett besök på ett migrantcenter, skrev han: ”Jag är alltmer övertygad att det pågår ett försök att etniskt byta ut ett folk mot ett annat. Det här är inte migration av nöd, utan organiserad migration i syfte att byta ut italienska människor med andra människor, italienska arbetare mot andra arbetare.”

I Sverige är det inte bara AfS som ger uttryck för myten. I oktober 2018 valde Moderaterna i Hörby att ge posten som kommunstyrelsens ordförande till SD-politikern Stefan Borg. Kort därefter kunde Expo visa bland annat att Borg det föregående året skrivit flera inlägg på Facebook om ett pågående ”befolkningsutbyte” i Sverige. Borg backade från sina uttalanden efter att de uppdagats. Ett par månader senare avslöjade Expo att SD-politikern Jimmy Lenander, dåvarande ledamot i Velllinge kommunfullmäktige, skrivit på Facebook att invandring till Sverige innebär ”ett befolkningsutbyte, etnisk rensning, folkmord”, och att ”’Mångfaldsprojektet’ är i realiteten ett systematiskt befolkningsutbyte”. Ett par dagar efter avslöjandet avgick Lenander från sina politiska uppdrag.

Sverigedemokraternas upptagenhet av myten om befolkningsutbytet är dock inte isolerat till några enskilda företrädare. Tankefiguren är återkommande både inom och kring partiet. Den sverigedemokratiska propagandasajten Samtiden har flera gånger publicerat texter som ger uttryck för myten. I början av 2016 skriver en av sajtens författare att ”[b]egrepp som invasion och folkutbyte ligger nära till hands” för att beskriva den ”obegripliga” invandring som skett under föregående år. I slutet av 2016 skriver Ultima Thule-trummisen och Samtiden-krönikören Uffe Hansen om hur etablissemanget har tvingat igenom ”den störta [sic] förändringen i Europas historia, ett genomgripande folkutbyte”. Till och med Samtidens chefredaktör, Dick Erixon, sprider myten. I en artikel från 2017 skriver Erixon om hur ”utomeuropeisk anarki, våld och hatfylld polarisering börjat få fotfäste i landet”. Redan i ingressen får vi läsa att ”makthavarna tycks vilja byta folk. Bokstavligen.”

Första sidan av Christchurch-terroristens manifest