Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Massaker under fredagsbönen

Det var i samband med fredagsbönen, mitt på dagen lokal tid, som det blodiga dådet mot två moskéer i staden Christchurch skedde. Minst en person sköt med automatvapen mot människor i och kring moskéerna. 41 personer ska ha mördats i Al Noor-moskén och 7 personer i Linwood-moskén. En person ska ha avlidit på sjukhus. Minst 48 är skadade.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger, enligt AFP, att det var en välplanerad terrorattack.

Gärningsmannen, som nu har gripits, filmade massmordet och postade videon av händelseförloppet online. Han uppger själv på sociala medier att han är 28-årige Brenton Tarrant från Australien.

Videon visar hur gärningsmannen kör till en av moskéerna, för att sedan gå in i den till fots och skjuta ihjäl människor under fredagsbönen. Vid ett tillfälle går han tillbaka till sin bil för hämta mer ammunition. Sedan återvänder han till sina offer och skjuter dem igen på nära håll. Efteråt lämnar han platsen med sin bil och fortsätter att skjuta på folk från bilen.

Av videon framgår också att gärningsmannen lyssnade på serbisk ultranationalistisk musik i bilen på väg till moskén. Låten han lyssnade på hyllar Radovan Karadžić, den folkmordsdömde ledaren för bosnienserberna under Bosnienkriget.

Sammanlagt tre personer gripna

Förutom den huvudmisstänkte har ytterligare två personer gripits för misstänkt involvering i dådet. En fjärde person greps i ett tidigt skede, men misstänks inte längre för brott och har släppts. Två sprängladdningar påträffades också i en av de gripnas bilar och oskadliggjordes av polis.

Tarrant har åtalats för mord och väntas ställas inför rätta under lördagen, nyzeeländsk tid.

Den nyzeeländska polisen kunde efter fredagens gripanden inte utesluta ytterligare attacker. Därför fortsätter de att bevaka moskéer runt om i landet tills vidare. Polisen menar att terrordådet i Christchurch förefaller vara "mycket välplanerat".

Tydlig högerextrem ideologi

På gärningsmannens utrustning, som syns i videon, förekommer ett flertal fascistiska symboler, inklusive Järngardets kors, siffran 14, samt tyrrunnan som också används av svenska Nordiska motståndsrörelsen.

Skärmdump från terroristens video av dådet.

I ett manifest som ska ha skrivits av Tarrant, och som lagts ut på nätet, kallar han sig själv för fascist. Genomgående präglas manifestet av blandat högerextremt tankegods. Det hänvisas också till händelser i Sverige.

Han hävdar han bland annat att terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm var startpunkten för viljan att agera. Namnet "Ebba Åkerlund", ett av offren för terrordådet i Stockholm, syns också skrivet på mordvapnet som syns i videon.

I manifestet anger Tarrant också bland andra den svenske rasistiska skolmördaren Anton Lundin Petterson som inspiration. Han hävdar även att han varit i kontakt med den norske fascistiska terroristen Anders Behring Breivik inför dådet och fått dennes "välsignelse".

”Jag stödjer många av de som stått upp mot det etniska och kulturella folkmordet. Luca Traini, Anders Breivik, Dylann Roof, Anton Lundin”, står det bland annat i manifestet.

Luca Traini är dömd för att ha skjutit flera afrikaner i Italien, Dylann Roof sköt ihjäl nio svarta människor i en kyrka i USA, något han dömts till döden för.

"Det stora utbytet"

Manifestets titel är "The Great Replacement" (Det stora utbytet), namnet på en högerextrem konspirationsteori som gör gällande att västvärldens vita och kristna befolkning håller på att "bytas ut" genom invandring, ett utbyte som sägs vara planlagd i hemlighet av härskarklassen. Myten om "Det stora utbytet" har bland annat spridits av den nyfascistiska identitära rörelsen och fått fäste inom radikalhögern.

Manifestets första sida visar också den svarta solen, en traditionell fascistisk symbol.

Av foton som postats från den misstänkte terroristens Twitterkonto framgår också att den svarta solen fanns som märke på hans utrustning, tillsammans med bland annat ett keltiskt kors. På annan utrustning har det även skrivits namn på historiska personer som i den antimuslimska miljön betraktas som hjältar i kriget mot islam.

Foto från Twitter

Tarrant ska ha skrivit om sin avsikt att begå terrordådet, strax innan han genomförde det, på diskussionssajten 8chan, som bland annat fungerar som en mötesplats för högerextrema. Flera användare på sajten uttryckte sin uppskattning och önskade Tarrant lycka till.

Nyzeeländska myndigheter uppger att den misstänkte gärningsmannen hade en vapenlicens och troligen använde lagliga vapen för att utföra dådet. Landets premiärminister har aviserat att vapenlagarna kommer att skärpas framöver.

Regeringar runt om i världen har fördömt dådet och uttryckt sin sorg och solidaritet med Nya Zeeland.