Tyska nazister planerade terrorattack | Expo.se

Tyska nazister planerade terrorattack

Publicerad 2019-10-02 14:18

Högerextrema demonstrationer i Chemnitz.

Under hösten förra året ägde flera högerextrema demonstrationer rum i Dresden i östra Tyskland.

I måndags började rättegången mot flera högerextremister i Dresden. Enligt åklagaren planerade gruppen ”Revolution Chemnitz” en terrorattack under Tysklands återföreningsdag i Berlin.

I de åtta männens chattkonversationer framträder vad åklagaren menar är planer på flera väpnade attacker, rapporterar Der Spiegel

En av männen skriver på appen Telegram, i deras gemensamma chattgrupp ”planering för revolutionen”, att terrorgruppen NSU som dödade tio människor i Tyskland kommer att se ut som en ”grupp dagisbarn” i jämförelse.

Under sensommaren och hösten förra året var det oroligt i Chemnitz i östra Tyskland. Högerextrema och rasistiska demonstrationer, liksom motdemonstrationer, avlöste varandra. Kravallerna bröt ut i augusti 2018 efter att en tysk man knivhuggits till döds av en syrisk asylsökande, som senare dömdes för mord.

Det var den händelsen som ska ha fått den utpekade ledaren, en 32-årig man, att bilda gruppen ”Revolution Chemnitz”.

Attackerade flyktingar

I september 2018 misstänks fem av männen tillsammans med andra nazister, ha gått till attack mot flyktingar med glasflaskor, knogjärn och elchockvapen. Sex flyktingar skadades, bland annat en man som fick en glasflaska i huvudet, rapporterar tyska medier. 

Attacken menar åklagaren var ett första test som förberedelse för framtida terrordåd. Men den 1 oktober och veckorna efter gjorde polisen flera tillslag. Männen greps och i de beslagtagna mobiltelefonerna rullades historien sedan upp.

Den 32-årige ledaren ska ha planerat en väpnad attack mot politiker och flyktingar på Tysklands självständighetsdag den 3 oktober 2018 i Berlin. Syftet var attackerna skulle leda till våldsamma kravaller i landet och i slutändan en revolution, hävdar åklagaren.

Välkända av polisen

Det är oklart hur pass stort hot gruppen var. Polisen hittade inga vapen när männen greps, men flera medlemmar i gruppen, inklusive ledare, har haft kontakt med minst två vapenförsäljare, rapporterar Die Zeit. De åtta åtalade har hundratals domar i sina belastningsregister, däribland våldsbrott och medlemskap i olagliga nazistiska organisationer. Några av männen har haft kontakt med andra våldsamma högerextremister.

Männen har hållit sig tysta under rättegången, förutom ledaren som via sin advokat lät hälsa att rättegången är ”politiskt motiverad”.

Rättegången väntas pågå till ända fram till tidigast april 2020.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons