Dan Park håller sig undan fängelsestraff | Expo.se

Dan Park håller sig undan fängelsestraff

Publicerad 2019-11-29 13:31

Dan Park i Almedalen 2018.

Dan Park i Almedalen 2018.

Konstnären Dan Park håller sig undan från det fyra månader långa fängelsestraff som han dömts för. På sociala medier hävdar Park att han istället befinner sig i Ungern och visar hur han postar ett hånfullt vykort till anstalten i Mariefred där han skulle ha suttit.

Hösten 2018 dömdes konstnären Dan Park till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Han hade skrivit ett flertal rasistiska inlägg riktade mot mörkhyade på sin blogg och sitt Twitterkonto. Exempelvis ett inlägg där han hetsade mot en känd artist.

Hovrätten skärpte senare domen till fyra månaders fängelse. Att det blev fängelse beror på att Dan Park dömts flera gånger tidigare för liknande brott.

Senast den 21 november skulle Dan Park ha infunnit sig på anstalten i Mariefred. Den 15 november hade han ansökt om uppskov och önskade få datumet ändrat till 9 december. Anledningen som Park angav var att han ville se en konsert med synthpopgruppen Adolphson & Falk.

Dan Park uppger att han är i Ungern och visar ett vykort adresserat till anstalten i Mariefred.
Dan Park uppger att han är i Ungern och visar ett vykort adresserat till anstalten i Mariefred. Foto: Skärmdump Instagram

Kriminalvården avslog Parks ansökan och beslutade att han skulle infinna sig omedelbart. Men Park dök aldrig upp. Nu har myndigheten skickat ut en begäran till polisen om att hämta in honom till anstalten i Mariefred.

På sociala medier är konstnären öppet hånfull mot myndigheterna. Han uppger att han är i Budapest och har lagt upp en bild där han postar ett vykort med en glad gubbe på, adresserat till Mariefredsanstalten. På kortet har han också skrivit siffrorna 1488, en vanlig förkortning inom nazismen där 14 står för ”de fjorton orden” och 88 står för alfabetets åttonde bokstav och betyder ”heil Hitler”.

Park har flera gånger deltagit i nazistiska manifestationer. Han har dömts för hets mot folkgrupp ett flertal gånger för hets mot svarta, romer och judar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons