Internationell nazistmarsch i Helsingfors | Expo.se

Internationell nazistmarsch i Helsingfors

Publicerad 2019-12-06 20:24

Nazister demonstrerar i Helsingfors på Finlands självständighetsdag 191206.

Deltagare i den finska nazistmarschen.

Finska, svenska, tyska och norska nazister samlades på fredagen i Helsingfors för att uppmärksamma Finlands självständighetsdag. Deltagare bar hakkors. Talare och åhörare gjorde Hitlerhälsningar. Senare på kvällen anordnades även det årliga 612-tåget, även det med högerextrema inslag.

Runt 250 nazister gick genom centrala Helsingfors under fredagskvällen. Det har de senaste åren anordnats en nazistisk demonstration i huvudstaden på Finlands självständighetsdag.

Med under marschen var inresta nazister från svenska och norska Nordiska motståndsrörelsen och dess tyska vänskapsorganisation, nazistiska Der Dritte Weg. Även Blood and Honour medverkade. Som arrangör stod Soldiers of Odin, som tidigare i veckan gick in som arrangör efter att polisen förbjudit Kohti Vapauttas (Mot friheten) demonstration. Organisationen stoppades eftersom Kohti Vapautta är detsamma som den finska grenen av Nordiska motståndsrörelsen – fast under nytt namn.

Kohti Vapautta tog sitt namn efter att Nordiska motståndsrörelsen 2018 stoppats av domstol från att ha aktivitet i landet. Om organisationen helt stoppas avgörs av Högsta domstolen någon gång i början av 2020. Trots förbudet var Kohti Vapautta och NMR:s närvaro tydlig i demonstrationen. En av de som var på plats var NMR:s ledare Simon Lindberg, som även höll ett tal där han tackade Soldiers of Odin för att de gick in som arrangörer.

Nazister demonstrerar i Helsingfors på Finlands självständighetsdag 191206.
Den svenske ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, heilade inför deltagarna i nazistdemonstrationen. Foto: Jonas Skybakmoen/Filter Nyheter.

Deltagare bar hakkors

Polisen hade redan innan marschen meddelat att den inte skulle tillåta Kohti Vapauttas och NMR:s symboler. Men andra nazistiska symboler syntes. Deltagare bar hakkors och flera talare gjorde så kallad Hitlerhälsning. En av de som heilade var Simon Lindberg. Det skanderades även ”Leve motståndsrörelsen!” Vare sig hakkors eller Hitlerhälsningar är förbjudet i Finland.

Enligt uppgifter från polisen samlade demonstrationen färre deltagare än de två föregående åren, 300 personer år 2018 och 400 året innan. Polisen har också meddelat att den gjort ett antal gripanden under kvällen. Det är dock oklart om det endast är motdemonstranter eller om även någon av nazisterna gripits.

Precis som föregående år hade nazisterna inför marschen uppmanat sina deltagare att efter avslutad demonstration också ansluta till det så kallade 612-fackeltåget, som gått sedan 2014.

Nazister demonstrerar i Helsingfors på Finlands självständighetsdag 191206.
Blood and Honour medverkade på nazistmarschen. Foto: FILTER NYHETER / HARALD S. KLUNGTVEIT

Heilade i tåget

Enligt medieuppgifter var det 1 500 personer som deltog i fackeltåget – intresset för också den demonstrationen har alltså svalnat de senaste åren. 2017 samlade tåget 2 800 deltagare, enligt uppgifter från polisen som Yle rapporterat om.

Arrangörerna till 612-fackeltåget har tidigare beskrivit sig som ”fosterländsk sinnade”. Men samtidigt är de högerextrema inslagen återkommande, bland annat gjorde flera deltagare i tåget Hitlerhälsningar. Soldiers of Odins medverkan var även framträdande.

Enligt Hufvudstadsbladet medverkade representanter från det högerextrema estniska regeringspartiet Ekre. I fackeltåget gick också de svenska nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen.

612-tåget kantades av motdemonstranter. Och tidigare under kvällen anordnades det även en antirasistisk demonstration under namnet ”Helsingfors utan nazister”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons