Polisen förbjuder finsk nazistdemonstration | Expo.se

Polisen förbjuder finsk nazistdemonstration

Publicerad 2019-12-04 17:00

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Helsingfors i slutet av 2016.

Helsingforspolisen har förbjudit den nazistiska gruppen Kohti vapautta (Mot friheten) att demonstrera i Helsingfors på Finlands självständighetsdag den 6 december.
Polisen misstänker att Mot friheten är den förbjudna Nordiska motståndsrörelsen, bara under ett annat namn.

Nordiska motståndsrörelsen och Kohti vapautta har samma aktiva medlemmar, de har liknande hemsidor som publicerar samma material, har samma visuella identitet, samma värdegrund och använder samma slagord, skriver Helsingforspolisen i ett pressmeddelande. Att namnet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, eller deras symboler inte längre används är inte avgörande, enligt polisen.

— En förbjuden förening får inte ordna en sammankomst. Det är ett brott. Det handlar alltså inte om att begränsa mötesfriheten, eftersom den här föreningen inte har någon rätt att samlas, säger Konsta Arvelin, polisinspektör vid Polisstyrelsen, till Hufvudstadsbladet.

Förbjöds av högsta domstolen

I mars förbjöds nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillfälligt från att utöva alla sorters aktiviteter i Finland. Innan dess hade hovrätt och tingsrätt beslutat att NMR ska upplösas, men NMR överklagade till Högsta domstolen. Högsta domstolen gav NMR ett tillfälligt förbud fram till dess att ärendet är avgjort. Beslutet från HD väntas komma någon gång i början av 2020.

Den finska Centralkriminalpolisen misstänker att NMR bedriver illegal föreningsverksamhet, eftersom rörelsen fortsatt fungera under namnet Kohti vapautta (Mot friheten) trots sitt verksamhetsförbud, rapporterar Yle.

Det kan dock bli en demonstration på självständighetsdagen i vilket fall som helst. Den högerextrema gruppen Soldiers of Odin skriver på sin hemsida att de kommer att arrangera en marsch. Soldiers of Odin brukar gå tillsammans med NMR under de årliga demonstrationerna den 6 december.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons