Estländskt regeringsparti angriper hbtq-personer

Publicerad 2019-12-02 14:29

Ekre, Estland, Blått uppvaknande, Estlands självständighetsdag, fackelmarsch

Ekres ungdomsförbund Blått uppvaknande anordnar årligen en fackelmarsch på Estlands självständighetsdag. Arkivbild.

Det högerextrema partiet Ekre som ingår i Estlands regering angriper hbtq-personer på flera olika sätt, larmar representanter från den estländska hbtq-rörelsen. Partiet ordnar demonstrationer mot hbtq-evenemang och vill dra in alla statliga bidrag till hbtq-organisationer.

”Civilsamhället är under attack” varnar estländska Eesti LGBT Ühing, Estlands riksorganisation för hbtq-personer, efter en rad händelser de senaste veckorna.

Högerextrema Ekre och dess ungdomsförbund Blått uppvaknande har allierade inom den svenska vit makt-miljön. Sedan i våras sitter partiet i regeringsställning med de två partierna Keskerakond and Isamaa. Ekres förträdare har i tal och retorik blivit allt mer aggressiva mot hbtq-personer sedan partiet fick makt, uppger Eesti LGBT Ühing.

I slutet av oktober gick EKRE ut med att man visserligen inte vill att Estlands hbtq-organisationer ska läggas ned, men målet är att alla statliga bidrag till dessa organisationer ska strypas.

”Vi anser att estländska skattebetalare inte ska finansiera organisationer som främjar homo- och genusideologi och som vill omforma samhällets moraliska värderingar, inklusive äktenskapets betydelse och familjen som en institution” hette det i ett uttalande då.

Störde evenemang

Tidigare samma månad hade partimedlemmar, inklusive lokala politiker, dykt upp vid ett av Eesti LGBT Ühings evenemang för att störa och konfrontera deltagare. Arrangörerna ringde till slut polisen eftersom man ansåg att Ekremedlemmarna var så aggressiva att det störde mötet.

I november samlades anhängare och politiker, inklusive riksdagsmän, från Ekre i en protest under parollen ”Stoppa homopropagandan” utanför en ungdomsgård för hbtq-personer i staden Tartu. Det förekom till och med hot om att bränna ned ungdomsgården, enligt estländska medier.

Politiker från Ekre deltog i en manifestation med det högerextrema partiet Alternativ för Sverige i Stockholm 2018. Partiets ungdomsförbund Blått uppvaknande har haft regelbundna kontakter med numera nedlagda Nordisk ungdom. Och 2018 talade Daniel Friberg vid Blått uppvaknandes fackelmarsch.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.