Estländskt regeringsparti angriper hbtq-personer | Expo.se

Estländskt regeringsparti angriper hbtq-personer

Publicerad 2019-12-02 14:29

Ekre, Estland, Blått uppvaknande, Estlands självständighetsdag, fackelmarsch

Ekres ungdomsförbund Blått uppvaknande anordnar årligen en fackelmarsch på Estlands självständighetsdag. Arkivbild.

Det högerextrema partiet Ekre som ingår i Estlands regering angriper hbtq-personer på flera olika sätt, larmar representanter från den estländska hbtq-rörelsen. Partiet ordnar demonstrationer mot hbtq-evenemang och vill dra in alla statliga bidrag till hbtq-organisationer.

”Civilsamhället är under attack” varnar estländska Eesti LGBT Ühing, Estlands riksorganisation för hbtq-personer, efter en rad händelser de senaste veckorna.

Högerextrema Ekre och dess ungdomsförbund Blått uppvaknande har allierade inom den svenska vit makt-miljön. Sedan i våras sitter partiet i regeringsställning med de två partierna Keskerakond and Isamaa. Ekres förträdare har i tal och retorik blivit allt mer aggressiva mot hbtq-personer sedan partiet fick makt, uppger Eesti LGBT Ühing.

I slutet av oktober gick EKRE ut med att man visserligen inte vill att Estlands hbtq-organisationer ska läggas ned, men målet är att alla statliga bidrag till dessa organisationer ska strypas.

”Vi anser att estländska skattebetalare inte ska finansiera organisationer som främjar homo- och genusideologi och som vill omforma samhällets moraliska värderingar, inklusive äktenskapets betydelse och familjen som en institution” hette det i ett uttalande då.

Störde evenemang

Tidigare samma månad hade partimedlemmar, inklusive lokala politiker, dykt upp vid ett av Eesti LGBT Ühings evenemang för att störa och konfrontera deltagare. Arrangörerna ringde till slut polisen eftersom man ansåg att Ekremedlemmarna var så aggressiva att det störde mötet.

I november samlades anhängare och politiker, inklusive riksdagsmän, från Ekre i en protest under parollen ”Stoppa homopropagandan” utanför en ungdomsgård i staden Tartu där det arrangerades en diskussionskväll med hbtq-tema. Det förekom till och med hot om att bränna ned ungdomsgården, enligt estländska medier.

Politiker från Ekre deltog i en manifestation med det högerextrema partiet Alternativ för Sverige i Stockholm 2018. Partiets ungdomsförbund Blått uppvaknande har haft regelbundna kontakter med numera nedlagda Nordisk ungdom. Och 2018 talade Daniel Friberg vid Blått uppvaknandes fackelmarsch.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons