Alternativ för Sverige (AFS) | Expo.se

Annons

Alternativ för Sverige (AFS)

Ett högerextremt parti som präglas av antimuslimsk propaganda och etnonationalism. Partiet grundades av personer ur Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund SDU 2018 och har tydliga beröringspunkter med den svenska vit makt-miljön.

Uppdaterad: 
2021-03-13

Partiet bildades i mars 2018 av personer ur Sverigedemokratisk ungdoms ledning. Gustav Kasselstrand, som varit ordförande för SDU innan han uteslöts ur Sverigedemokraterna, är Alternativ för Sveriges partiledare. Flera av Sverigedemokraternas invalda riksdagsledamöter anslöt sig till partiet kort efter det bildades. På så sätt fick partiet under en period talespersoner i riksdagen utan att själva ställt upp i ett riksdagsval. Bland dem som under 2018 företrädde AFS i riksdagen fanns bland andra Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson och ledamoten Jeff Ahl.  

I samband med det rasideologiska och nyfacistiska internationella seminariet Scandza Forum 2017 samlade Alternativ för Sverige in namnunderskrifter för att kunna bilda sitt parti. 

Alternativ för Sverige ställde upp i riksdagsvalet 2018, men ställde inte upp för val i några kommuner. Partiet förväntade sig att komma in i riksdagen och satsade stora resurser på sin valrörelse. Bara att trycka upp valsedlar kostade partiet drygt 600 000 kronor. Partiet höll också en torgmötesturné runt om i Sverige, som avslutades med en demonstration i centrala Stockholm.

Valframgången uteblev och partiet fick 20 290 röster eller 0,31 procent i riksdagsvalet 2018.

Partiet ställer upp i Europaparlamentsvalet 2019.

Förespråkar tvång på ”återvandring”

Alternativ för Sverige vill ha totalt asylstopp och vill att alla medborgarskap som utfärdats från och med år 2000 ska granskas. Personer som partiet inte menar uppfyller de kriterier som satts upp ska tvingas att ”återvandra”. Partiets kriterier för medborgarskap är luddigt utformade, bland annat vill AFS att det ska vara ett krav att personer som flyttat till Sverige inte ska ha levt på bidrag under en ”ansenlig tid av sin vistelse”. 

Partiet vill avskaffa all politik som bygger på integration. De vill förbjuda moskébyggen och försämra standarden i landets fängelser. 

Alternativ för Sveriges riksdagskandidat Mikael Jansson träffade 2018 företrädare för den Syriska regimen. Enligt egen utsago var han där för att diskutera återvandring av syriska flyktingar. 

På Alternativ för Sveriges valfinal i centrala Stockholm i september fanns, enligt partiet, gäster från italienska Lega nord, tyska Alternativ för Deutschland, belgiska Vlaams belang och estniska Konservativa folkpartiet på plats. 

Nära band till vit makt-miljö

Under valrörelsen 2018 anslöt sig fyra av Sverigedemokraternas då sittande riksdagsledamöter till Alternativ för Sverige. 

Flera av partiets riksdagskandidater har avslöjats för att ha spridit antisemitiska, pronazistiska och konspirationistiska meddelanden på sociala medier. Riksdagskandidaten Martin Hagwall uppmärksammades stort i nationell press efter han klistrat upp den antisemitisk nidbilden av en krokig näsa (judesexan) på ett pendeltågsfönster i Stockholm. Alternativ för Sverige har inte vidtagit några åtgärder efter de skandaler som uppmärksammats. Under valrörelsen 2018 hade partiet nära band till den svenska vit makt-miljön. Bland annat kampanjade många som varit aktiva i andra vit makt-organisationer för partiet. 

Med deras egna ord

”Efter åtta långa år i riksdagen så vet vi vad SD går för. Alla kan idag se att Sverigedemokraterna inte räcker till. Partiets tillstånd kan närmast beskrivas som paralyserat, luften har gått ur dem och ser inte ut att komma tillbaka. Från att ha varit en frisk fläkt i svensk politik är dom idag, med löner på 100 000-kronors nivån, mätta, trötta och bekväma.”

- Gustav Kasselstrand i hans tal när Alternativ för Sverige lanserades i mars 2018.

”Det var en tid när vi hade svenska ledare som brydde sig om sitt eget folk. De har idag bytts ut av våra globalistiska politiker till företrädare, och numera är det Sverige till alla och inget åt svenskarna.”

- Riksdagskandidaten Jeff Ahl på ett torgmöte i Uppsala, 2018.

”Sverige är svenskarnas land i fosterjorden vilar benen från våra förfäder. I sverige är det vårt sätt att leva som gäller och dem som kommer hit ska också anpassa sig. Det räcker inte med att stoppa böneutropen. Vi måste också expropriera moskéerna, bygga om dom och göra om dem till något samhällsnyttigt till exempel tak över huvud över alla de svenskar som blivit hemlösa pågrund av den förda politiken.”

Jeff Ahl talar på AFS:s torgmöte i Växjö 25 maj.

 

Läs mer om #Alternativ för Sverige

Niclas Nilsson

Historiskt val för både SD och AFS.

Publicerad: 
2021-09-20
Daniel Poohl

Risk att en nationalistisk teologi växer fram.

Publicerad: 
2021-09-17

Alternativ för Sverige höll på lördagen ett torgmöte i centrala Stockholm.

Publicerad: 
2021-09-04
Rasmus Paludan

Nästa helg är det planerat att Paludan ska kampanja med Alternativ för Sverige inför det svenska kyrkovalet.

Publicerad: 
2021-08-27

Förintelseförnekelse och band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Publicerad: 
2021-06-30
Högsbo församling, Göteborg

Efter misslyckade riksdags- och EU-val satsar högerextrema Alternativ för Sverige på höstens kyrkoval.

Publicerad: 
2021-06-29

”Aldrig varit med om något liknande”, säger fullmäktigeordförande Bo Frank (M).

Publicerad: 
2021-06-18

NMR har allt svårare att upprätthålla tidigare nivåer av synlighet.

Publicerad: 
2021-05-11
Framåt Sverige flygbladsutdelning Helsingborg 2020
En vänsternationalistisk rörelse börjar ta form i Sverige. Ur kommunistiska grupper växer nya initiativ fram. De kritiserar invandring, mångkultur och letar oheliga allianser.
Publicerad: 
2020-12-26

Alternativ för Sverige-toppens dyra skyddsmasker skapar osämja inom extremhögern.

Publicerad: 
2020-03-18
Ekre, Estland, Blått uppvaknande, Estlands självständighetsdag, fackelmarsch

Det högerextrema estländska partiet Ekre har band till den svenska vit makt-miljön.

Publicerad: 
2019-03-04