Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det var inte planerat från min sida. Jag visste inte vilka som skulle komma, säger Tage Perntz, distriktsordföranden för kulturföreningen Gimle i Stockholm och Uppsala, till Expo.

Tage Perntz, som även företräder Sverigedemokraterna i S:t Matteus församling i Stockholms stift, var på plats den 30 november när det anordnades en manifestation i centrala Stockholm.  

Omkring hundra personer samlades vid Karl XII-statyn i Kungsträdgården för att hedra minnet av kungen. Och förutom personer och företrädare för kulturföreningen Gimles distrikt för Stockholm och Uppsala deltog även ledare och aktivister från Alternativ för Sverige och framträdande företrädare för det så kallade Nätverket. Dessutom var medlemmar från den rasideologiska föreningen Det fria Sverige och aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsens Stockholmsgren, det så kallade Näste 1, på plats.

Talen hölls av personer kopplade till Alternativ för Sverige och Gimle-föreningen. Kulturföreningen Gimle startades och drivs av Sverigedemokraternas Mattias Karlsson och beskriver sig själva som en kulturkonservativ förening för bevarandet av svenskt kulturarv.

Hellre ”kungligt envälde” än ”folkutbyte”

Alternativ för Sveriges, AFS, partiledare Gustav Kasselstrand förklarade minnesstunden inledd och lämnade över ordet till en 39-årig AFS-anhängare, som står partiledaren nära. 39-åringen dömdes tidigare i år för hets mot folkgrupp sedan han i en kommentar på en Pride-sida på Facebook beskrivit hbtq-personer som undermänniskor och uppmanat dem att begå självmord. 39-åringen har överklagat domen.

Efter 39-åringen var det den tidigare hovpredikanten Erland Ros tur. Gimle-föreningen hade redan innan manifestationen utannonserat att de skulle vara på plats vid Kungsträdgården och att tal skulle hållas av Erland Ros – som tidigare även agerat förläsare i föreningen och som, enligt Tage Perntz, är medlem i Gimle.

När Erland Ros håller sitt tal står Kasselstrand på hans ena sida och ordföranden för Gimle Stockholm/Uppsala, Tage Perntz, på den andra.

Gustav Kasselstrand avslutande manifestationen.

– Jag vill ha det klargjort att jag gärna skulle ha levt i dag under ett kungligt envälde, hellre än under en socialdemokratisk mångkultur, sa han bland annat och talade senare om att det pågår ett folkutbyte i Sverige.

Läs mer om den högerextrema myten om ett folkutbyte här. 

NMR anslöt till fackeltåget

Ett stort antal av de närvarande i Kungsträdgården hade innan samlingen gått ett tillståndsgivet fackeltåg från Riddarholmens kyrka till statyn.

På polistillståndet anges Alternativ för Sverige som arrangör och partiledaren Gustav Kasselstrand som ansvarig. Samlingen uppgavs vara partipolitiskt obunden och även Nordiska motståndsrörelsens aktivister anslöt till marschen.

Gimle-föreningen hade via sociala medier uppmanat sina följare att mötas upp direkt i Kungsträdgården. Och efteråt tackade man för fina diktuppläsningar på sin Facebook-sida.

– Vi visste att det skulle komma ett fackeltåg. Men jag visste inte vem som arrangerat. Det blev olyckligt, säger Tage Perntz.

”Inga extremistiska tendenser”

Tage Perntz menar att han insåg att det var Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand först när han började prata för åhörarna.

– Det var först när han pratade, då förstod jag ju vem det var. Han höll facklan på ena sidan för att lysa upp Erlands papper och jag stod på den andra och höll i mikrofonen, säger han.

Men det var inte planerat menar Tage Perntz, utan säger att det var Erland Ros som ville invänta fackeltåget och som bad honom hålla mikrofonen.

När Expo frågar Erland Ros om vad han anser om sammanhanget han talade i så ser han inte något problem med det.

– Det tycker jag inte har någonting med saken att göra. Jag var med. Och det var en hel del olika människor som var där och jag upplevde att det var mycket stillsamt. Inga extremistiska tendenser på något sätt. Och med det så vill jag avsluta det här samtalet för jag har väldigt mycket jobb framför mig, säger Erland Ros och lägger på.

Kontaktad av Mattias Karlsson

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) grundade föreningen Gimle 2018 och är fortfarande riksordförande. ”Vi ser en tydlig koppling mellan bevarandet av det svenska kulturarvet och bevarandet av vår svenska identitet” förklarar föreningen sin inriktning.

Så väl en stor del av verksamheten som dess företrädare är kopplade till Sverigedemokraterna, även om föreningen utåt beskrivs som fristående. 

Tage Perntz säger till Expo att han efter manifestationen blivit kontaktad av Mattias Karlsson.

Vad var hans syn?

– Han bad mig ta bort det vi skrivit på vår Facebooksida. Där jag hade tackat de som läste dikterna. Jag tog bort det där från vår Facebooksida, säger Tage Perntz, men berättar inte närmare vad som sades under samtalet.

SD-ledningen kallar AFS för extremister

AFS grundades av personer ur Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund SDU 2018.

Under valrörelsen samma år kallade partiledaren Jimmie Åkesson utbrytarpartiet AFS för ”ett extremistiskt parti” och Mattias Karlsson beskrev en röst på Alternativ för Sverige som ”en röst på öppet judehat” och menar att det är ett parti med ”neofascistiska” drag.

Expo har sökt Mattias Karlsson för en kommentar.