Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna reagerar på Expos granskning om att en man i 55-årsåldern som är anställd som politisk sakkunnig vid partiets riksdagskansli samtidigt är aktiv i den svenska vit makt-miljön.

Tjänstemannen har parallellt med arbetet i riksdagen har haft samröre med den rasideologiska föreningen Det fria Sverige och aktivt arbetat för att skapa lokala separatistiska ”svenska zoner”.

När Expo konfronterade partiet och den anställde med uppgifterna var det locket på. Nu går dock partiet ut och meddelar att det agerar på avslöjandet.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman skriver i ett mejl till Expressen att mannen har blivit avstängd från sitt arbete under tiden som partiet gör en utredning. Partiet har också inlett ett uteslutningsärende.

– När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara aktiv inom partiet, säger han till tidningen.

Enligt vad Oskar Cavalli-Björkman skriver till Expressen så gjordes det en säkerhetsgranskning av riksdagens säkerhetskontroll och säkerhetsbolaget Avarn då mannen anställdes på kansliet.

– Det framkom inga uppgifter då som indikerade den här typen av engagemang, säger han i uttalandet.