SD:s krisstrategi är löjeväckande
I stället för att ta ansvar griper SD tillfället att skylla ifrån sig. Partiets kris- och mediestrategi är sen gammalt men nu får Sverigedemokraterna draghjälp av sina nya politiska bundsförvanter. Ansvaret ligger hos SD och att tjänstemannen för dryga 20 år sedan varit anställd hos Miljöpartiet är inget annat än en kuriös detalj, skriver Expos chefredaktör Anna Fröjd.
Publicerad: 2021-10-12, 20:18
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
En tjänsteman som är anställd hos Sverigedemokraterna kombinerar sitt arbete i riksdagen för SD med ett engagemang för separatistisk vit makt och samröre med en rasideologisk förening. Det var nyheten som Expo publicerade i går morse.
Mannen i fråga har i en öppen facebookgrupp och i eget namn arbetat för införandet av ”svenska zoner”. Projektet driver han tillsammans med en annan man som också opinionsbildar kring den högerextrema drömmen om en framtida folktribunal i Finspång där ”folkförrädare” (Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven får stå som exempel med porträttbilder jämte Quisling på initiativets hemsida) ska ställas till svars och föreslås avrättas som straff.
Sverigedemokraterna som för exakt nio år sedan dagen för nyheten proklamerade sin nolltolerans mot rasism betrodde fram till Expos avslöjande denna tjänsteman med passerkort till riksdagens korridorer.
Så vitt vi kunnat se i vår granskning är det först 2018 som mannen börjat jobba aktivt för den högerextrema visionen om etnisk separatism för att rädda svenskarna.
Det är en nyhet som på goda grunder väckt frågor om SD:s rutiner. Om riksdagens säkerhetsarbete.
Men det verkade inte vara den viktigaste frågan för alla som nåddes av avslöjandet.
I stället fick nyheten en ny tvist när Bulletin publicerade uppgifter om att den SD-anställda tjänstemannen för dryga 20 år sedan varit anställd hos Miljöpartiet. Visst framstår det som ironiskt i ljuset av Bolunds och Åkessons upphettade diskussion kring begreppet blåbrunt i söndagens partiledardebatt i SVT men vad är det publicistiska värdet i det här fallet?
Noll annat än som en kuriös detalj är det raka svaret.
Tjänstemannens aktivism har ägt rum nyligen. Under hans sista tid vid en åtta år lång tjänst hos Nordiska rådet, men där är anställningen sedan 2020 avslutad. Det vi vet är att när han får anställning hos SD är hans övriga politiska engagemang relativt lätt att hitta för den som söker.
Jimmie Åkesson var under gårdagen helt tyst i frågan. Partiledaren som bedyrar att han håller rent i sina led har inte bemödat sig att kommentera.
Åtminstone fram tills den tämligen meningslösa nyheten om personens bakgrund i MP. Då twittrar han Expressens senaste vinkel med kommentaren ”Är det nu Per Bolund tycker att jag ska kalla regeringen ’den rödbruna sidan’?”.
Är det nu Per Bolund tycker att jag ska kalla regeringen "den rödbruna sidan"? pic.twitter.com/v8HNeD6FCC
— Jimmie Åkesson (@jimmieakesson) October 12, 2021
Partiledaren, som tycker att vi ska höja nivån i svensk politik, erkänner förvisso den bruna nyansen på nyheten. Men i stället för att ta frågan på allvar och svara på varför hans parti öppnar riksdagsdörrarna för en person med dessa åsikter och kopplingar tycker han att det är tillfälle att leka ordkrig med Miljöpartiet.
En timme senare hakar Moderaterna, som dittills också varit tysta, på genom sin presschef Niklas Gillström som på Twitter menar att ”Det är ändå lite intressant att det är just SVT, SR och DN som för tillfället inte har med informationen att SD-tjänstemannen jobbat för MP. Drar såklart inga slutsatser av det.”
Även Moderaternas gruppledare Tobias Billström låter sin enda kommentar rörande ärendet på Twitter handla om Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
Att ytterhögerns alternativmedier försöker spinna det till att Expo och andra medier dolt sanningen om personens bakgrund är föga överraskande.
Och medan SD praktiserar sin vanliga strategi och inte låta kritiken befläcka partiledaren jobbar partiets nya bundsförvanter desto hårdare för att SD:s krishantering ska bli så framgångsrik som möjligt.