Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Zeth Gogman arbetade 2013 till 2014 för Sverigedemokraterna i riksdagen och hjälpte till med att kartlägga vad partiet betraktade som ideologiskt avvikande efter att Sverigedemokraterna lanserat nolltolerans mot extremism.

Det var ett år tidigare, 2012, efter en rad avslöjanden om sverigedemokrater som bland annat på sociala medier uttryckt grov rasism, våldsförhärligande kommentarer och stöd för vit makt-grupper som partiet lanserade sin nolltolerans.

Jimmie Åkesson deklarerade i ett brev till sina partiföreträdare:

”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar” och ”Från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet”.

2013 skickade dåvarande partisekreteraren Björn Söder ut ett massmejl till partiföreträdare.

"Skärpning!", skrev Björn Söder som i mejlet konstaterade att ”i princip varje vecka” får han höra om företrädare för partiet som beter sig omdömeslöst på internet. ”Det kan handla om att man ”gillar” nazistiska partier, extremistiska tidskrifter och grupper med kränkande budskap”.

Även om Sverigedemokraternas så kallade nolltolerans inte riktigt följt någon röd tråd och flitigt använts i interna maktstrider så har en rad politiker fått lämna partiet efter delningar och engagemang i rasistiska så kallade alternativmedier.

Exempel på dessa är Nya tider, som drivs av samma personer som drev Nationaldemokraternas tidning Nationell idag. Den dåvarande gruppledaren och partiideologen Mattias Karlsson har om tidningen skrivit att den ”samverkat med nazistiska grupperingar” och har skribenter som ”gjort sig kända för antisemitiska åsikter och ifrågasättande av Förintelsen”.

”Alla medborgare i vårt land är och bör naturligtvis vara fria att ta del av vilket skriftligt material man vill. Min, något år gamla, rekommendation till SD:s medlemmar om att inte aktivt stödja Nya tider, ekonomiskt eller på annat sätt, ligger dock fast” skrev han på Facebook 2017.

Samtidigt har Sverigedemokrater omfamnat andra alternativmedier. Dåvarande riksdagsledamoten Kent Ekeroth var direkt kopplad till den rasistiska sajten Avpixlat.

”Det viktiga är att vi ska förändra det här landet, så låt inte media lura er. Det vet ni ju redan om, annars skulle ni inte stått här
i dag. Men lita inte på media. Vi har andra kanaler som börjar växa fram. Titta på dem, läs dem”, sa Ekeroth 2015 i ett tal i Trelleborg till åhörarna.

Åkesson hyllar alternativmedier

Sverigedemokraternas linje kring alternativmedier och försiktigheten har nu övergivits. Så tolkar åtminstone kända profiler i vit makt-miljön Jimmie Åkessons utspel och hyllning till alternativmedier på Twitter den 29 december:

”Vi har mycket att tacka alternativmedia för. Hade det inte varit för aleternativmedia hade de gamla medierna och de andra riksdagspartierna lyckats kväva invandringsdebatten, gruppvåldtäkterna, förnedringsrånen, islamisterna och så vidare.”

Den antimuslimska och antisemitiska profilen Ingrid Carlqvist svarar:

”Vad skönt att SD äntligen förstått detta! Är det nu slut med era förbud medlemmarna att dela länkar till alternativa medier? Det hoppas jag sannerligen.”

Nyfascisten och tidigare Sverigedemokraten Christopher Dulny välkomnar också Jimmie Åkesson tweet. Han tillskriver Sverigedemokraternas tidigare hållning till alternativmedierna den dåvarande gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson:

”Mattias Karlsson- doktrinen officiellt död. (Han förde personlig gödbukjihad mot altmedia i flera år förbjöd folk att länka till Fria tider men även Avpixlat. Detta tydligt tecken på att han är irrelevant för partiet idag).”  

Tidigare SD-tjänsteman stämmer in

Det är inte bara personer ur vit makt-miljön som tycker sig se en utveckling där Sverigedemokraterna ger upp sin tidigare linje. Zeth Gogman som å partiets vägnar arbetade med skapa underlag för Sverigedemokraternas så kallade nolltolerans 2013 och 2014 säger att han ser samma utveckling. 

- Jag var informationsassistent då, en del av jobbet var att följa identitärer och andra avvikande figurer. Det var en stor fråga då. Jag skrev själv om Fria Tider på SD-Kuriren. Där jag gick igenom deras antisemitiska insinuationer, och de är lika tydliga hos dem
i dag. På den tiden uteslöts folk för att de stöttade de här medierna, säger Gogman.

Han medger till Expo att Sverigedemokraterna använde nolltoleransen för att utkämpa maktstrider, men säger att han var övertygad om att det fanns ett verkligt intresse hos partiet att distansera sig till vit makt-miljön.

- Man talade om det i partiet som en farlig infektionssjukdom eftersom det riskerar att undergräva basen i partiet. Identitärer har varit ganska duktiga på att ompaketera sina idéer i nya begrepp och kan radikalisera partiet och väljarbasen genom alternativmedierna. Sverigedemokraterna ansåg då att detta var det största hotet mot partiet.

-  Jimmie valdes ju också på ett mandat att förnya partiet och göra det till en del av borgerligheten och få det att uppfattas som ett seriöst parti. Utmanade man öppen svenskhet och så vidare så utmanande man samtidigt ledningens mandat att styra partiet.

Gogman anser att han framförallt de senaste året sett hur den tidigare linjen tycks ha övergivits.  

- Jag hade nog fel när jag tänkte att partiet skulle ha skäl att gå mot mitten och att de borgliga skulle kräva att partiet distanserade sig från den nationella miljön. Men det verkar snarare vara så att en del av borgerligheten har radikaliserats och nästan går längre än vad SD gjorde på min tid.

- Problemet är att SD alltid måste ha något att komma med, att utmåla invandrare som den stora källan till alla problem. Om andra partier, må det vara sossarna eller Moderaterna, drar åt ytterligare och stänger gränserna så måste partiet ändå vara där och legitimera sitt existensberättigande och radikaliseras.

Gogman varnar för utvecklingen i Sverigedemokraterna.

- Man spär på bristen på förtroende för demokratin. Det tycker jag mig se när de pratar om ”regimen” och kallar sina politiska motståndare i de etablerade partierna för vänsterextremister och ger sig på journalister. Det skapar en otäck spänning när de övertygar folk att de bor i ett totalitärt land som vill utrota dem.   

Medverkar på Nya tider närstående sajt

Björn Söder, som 2013, skrev till partiförföreträdarna ”skärpning” och krävde av sina medlemmar att de skulle hålla sig borta från ”extremistiska tidskrifter” medverkade nyligen på Exakt24 och den rasistiska sajten Samnytts gemensamma valvaka över presidentvalet i USA där han hyllade Donald Trump. I dag medverkade Söder åter igen i Exakt24.

I Exakt24:s redaktion ingår Sanna Hill från den antisemitiska och högerextrema tidningen Nya tider, och Exakt24 publicerar även material från Nya tider. Domänen exakt24.se ägs av Nya tiders chefredaktör Vavra Suk.

Björn Söder har också medverkat på den etnonationalistiska och konspirationistiska sajten Swebbtv, som bland annat bjudit in den ökände antisemiten Jüri Lina att medverka upprepade gånger under det senaste halvåret. I slutet av december spärrades kanalen från Youtube vilket fått Söder att i riksdagen kräva svar från justitieminister Morgan Johansson om hur han ser på att ”att internetjättarna tar bort legitimt material med hänvisning till att det är kontroversiellt snarare än att det är olagligt eller felaktigt”.

Björn Söder är inte ensam om att ta Swebbtv i försvar. Det har under den senaste månaden snarare framstått som partilinjen. Samma dag som Åkesson skrev sin tweet publicerade partiets nya webbtv-satsning Riks.se en video på sin facebooksida där Rebecka Fallenquist, programledare på Riks och Ungsvenskarnas arbetsmarknad- och ekonomiskpolitiske talesperson, säger att hon och Riks "stödjer alternativmedias upprop helhjärtat". Uppropet var ett initiativ från Exakt24, Nya tider, Fria tider, Nyheter idag och Samhällsnytt till stöd för Swebbtv. 

Alternativmedia ”mer relevanta för SD”

Expo har kontaktat den tidigare Sverigedemokraten Erik Almqvist som tvingades lämna partiet efter den så kallade järnrörskandalen 2012. I dag är han chefredaktör på Exakt24. På frågan om han ser någon förändring i hur hans gamla parti förhåller sig till alternativmedier uppger han att han inte delar bilden att partiet någonsin stängt dörren för alternativmedierna.

”Eftersom de allra flesta – och inte minst största – medierna är politiskt orienterade mot positioner rätt långt ifrån SD:s så har SD aldrig kunnat “distansera sig” från medier med vilkas agendor man inte sympatiserar. Däremot har vissa SD-företrädare velat hålla avstånd till medier på vänsterkanten och andra företrädare har velat hålla avstånd till enstaka medier på högerkanten och så kommer det alltid vara i en såpass stor, demokratisk organisation”, skriver Almqvist.

Almqvist menar dock att alternativmedier i dag är mer relevanta för Sverigedemokraterna.

”Alternativa medier har vuxit och professionaliserats och har därmed blivit mer relevanta för SD och andra att förhålla sig till. Och inte bara för SD – det är ju allt fler samhällsaktörer som i dag uttalar sig för, och medverkar i, de alternativa medierna.”

Nolltoleransen står fast

Samtidigt menar Magnus Olsson, Sverigedemokraternas ordförande i medlemsutskottet som bereder personärenden, att ingenting förändrats i Sverigedemokraternas nolltolerans.

- Vi utgår från våra etiska riktlinjer, vår kommunikationsplan och våra stadgar. Vi vill inte ha nazister i vårt parti och det är vi tydliga med. Jag har suttit länge i medlemsutskottet, jag blev invald där 2011. Våra bedömningar har inte förändrats över tid, det är samma bedömningar som ligger sedan den berömda nolltoleransens tid.

- I ett öppet demokratiskt samhälle har man rätt att läsa vad man vill. Är man politiker och förtroendevald ska man vara restriktiv med det man delar och man bör eller till och med ska inte bara dela slentrianmässigt utan titta vad kommer det här ifrån, vad står det i artikeln. Jag vet inte om det är uttalat från partiet om det ska vara så här, men det är någonting som man började arbeta i partiet med. Det du läste upp från Björn Söders mejl menar jag fortfarande gäller, fortsätter han.

Zeth Gogman ger dock inte mycket för att Olsson bedyrar att Sverigedemokraternas linje legat fast.

- Bara det att Sverigedemokraterna tycks se det som en fördel att försvara foliehattarna på Swebbtv gör att jag känner att det är väldigt svårt att lita på dem när det gäller någonting.

Texten har tillfogats ett förtydligande kring uppropet till stöd för Swebbtv 210121, 15:08

Ämnen i artikeln