Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Björn Söder (SD) har den senaste tiden gjort tydligt att han stöder Amerikas nuvarande president Donald Trump. Bland annat var han med att nyligen nominera Trump till Nobels fredspris. När valvakorna i Sverige satte igång sin valbevakningen av USA-valet tog Björn Söder till Twitter.

 

”Fantastiskt att se svenska mediers rapportering från valet i USA. De önskar alla så mycket att Biden ska vinna. Jag hoppas verkligen att de ska stå där imorgon bitti och gråta! Det förtjänar dessa ynkryggar till journalister som i åratal har fört svenska folket bakom ljuset.”, skrev Söder på tisdagskvällen.

 

Han följde upp med att beklaga sig över bevakningen från tv4 där han menade att alla ”avskyr Trump”.

 

”Tur att alternativmediernas valvaka börjar snart”, fortsatte han twitterinlägget.

 

Antagligen syftade Söder på Exakt24 och den rasistiska sajten Samnytts gemensamma valvaka, för där skulle han själv medverka. Exakt 24 är ett medieprojekt som drivs av bland andra Björn Söders tidigare partikollegor.

 

Erik Almqvist är chefredaktör på Exakt24 och lämnade sin riksdagsplats för SD efter den så kallade järnrörsskandalen avslöjades 2012. I valvakan agerade Almqvist programledare tillsammans med Kent Ekeroth som även han var en del av järnrörsskandalen och som petades från Sverigedemokraternas riksdagslista inför senaste valet.

 

I Exakt24:s valvaka varvades Trumps kampanjfilmer med intervjuer med personer som stöder Trump. Björn Söder hyllade själv Trump för att han ”förklarat krig mot globalisterna” som ”förhärskat i decennier”. Han hävdade att det är detta som gjort honom till ”fiende nummer ett”. I sändningen beklagade sig Söder återigen över de ”otroligt färgade valvakorna” på tv4 och SVT.

 

Förra året pekade Söder ut George Soros som den som ”drar i trådarna” i europeisk politik när han tackade en Ungersk regeringsföreträdare för att ”försvara den västerländska civilisationen”. Söder fick kritik för att legitimera den antisemitiska konspirationsteorin där Soros blivit symbol för en påstådd judisk världskonspiration.

Nära koppling till högerextrema Nya tider

 

I Exakt24:s redaktion ingår även Sanna Hill från den antisemtiska och högerextrema tidningen Nya tider, som bildades av redaktionen till det nedlagda partiet Nationaldemokraternas tidning Nationell idag.

 

Bland det som publiceras i Exakt24 ingår material från just Nya tider. Exakt24 skriver i artikeln ”Privilegiet att uppfattas som förtryckt” att vita amerikaner så väl som etniska svenskar diskrimineras och utsätts för ett ”folkutbyte”, en utredd högerextrem konspirationsteori. Artikeln inleds med en uppmaning:

 

”Den viktigaste insikten varje svensk bör ha med sig är att det är ”vi” och ”dom” som gäller nu. Du mot ”dom”. Dina nära och kära mot ”dom”. De som vill dig väl och värnar dina intressen mot de som vill förtrycka dig, förminska dig och radera din historia”.

Söder till partimedlemmarna: ”Markera avstånd vid tveksamma fall”

 

Att Björn Söder ställer upp på Exakt24:s sändning kan ses som anmärkningsvärt då han som tidigare partisekreterare i Sverigedemokraterna 2013 skickade ut ett brev till partiets medlemmar där han krävde ”skärpning”. Medlemmarna var inte tillräckligt disciplinerade på sociala medier och betedde sig omdömeslöst, menade han då.

 

”Att gilla något på facebook är, oavsett hur man själv ser på det, att beteckna som ett ställningstagande”, skrev han och fortsatte:

 

”Vid tveksamma fall bör man alltid markera avstånd om man nödvändigtvis måste länka till just den källan. I allmänhet rekommenderar vi att man alltid länkar till ursprungskällan som ofta återfinns hos den etablerade pressen”.

 

I skrivande stund fortsätter dock Söder att twittra ilsket mot den ”etablerade pressen”.

 

”Jag förstår att den svenska vänsterliberala journalistkåren nu gråter och är fullständigt förvirrade. Nu hoppas jag att alla ynkryggar till journalister får ett stort fett finger rätt upp i fejset när Trump tar hem vinsten! ”, skrev Söder på onsdagseftermiddagen.

 

Expo har sökt Björn Söder för en kommentar.