Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jonatan Lindgren har flera uppdrag för Sverigedemokraterna. Han sitter i Bollnäs kommunfullmäktige, där han även är ledamot i kommunstyrelsen. I Region Gävleborg har han en plats som ledamot i Hållbarhetsnämnden och nyligen valdes han in som ledamot i Uppsala stift. Dessutom är han andra vice ordförande i SD Bollnäs kommunföreningen samt kontaktperson för Ungsvenskarna i Gävleborg.

På sitt twitterkonto har han under de senaste åren spridit myter om hur ”globalisterna” och den ”kosmopolitiska eliten” har en ”agenda av att bryta ner gränser, nationella identiteter, kön, etc.”. Han nämner exempelvis finansmannen George Soros, politiker som Hillary Clinton och Carl Bildt som personer som ska ”hållas ansvariga” för detta.

Läs mer om "Hatet mot Soros" här. 

Som ett svar på ett inlägg 2018, om myten att det skulle finnas en ”Soros-plan” som syftar till att ”dränka Europa och Ungern i en våg av muslimska flyktingar”, skriver Lindgren att det inte är en konspirationsteori:

”Det är en agenda som inte bara Soros utan även globalisterna i EU och Sverige har. Annie Lööf har sagt att hon vill se 40 miljoner invandrare till Sverige. Vad är det om inte att dränka Sverige?”

Folkmord på vita

Jonatan Lindgren återkommer vid flera tillfällen på sitt twitterkonto till att vita är utsatta för ett pågående folkmord med hänvisning till händelser i Sydafrika.

”Vita sydafrikaner får sin mark stulen, blir misshandlade, våldtagna och mördade och fördrivs ur det land de bott i i 500 år. Allt medan MSM (mainstream media, reds. anm.) är knäpptysta. Detta är den framtid som väntar oss om/när vi blir minoritet i vårt eget land! De är inte nöjda förrän vi är borta!” , skrev han 2018.

I en twitter-konversation 2017 med den brittiska högerextremisten Katie Hopkins, som bland annat talar om att det pågår en etnisk rensning i Sydafrika, skriver Lindgren:

”They didn’t stop at Rhodesia. The wont stop at South Africa. They want us gone.”

Myten om att vita systematiskt mördas i Sydafrika, som en del av ett globalt folkmord, har under decennier spridits av nazistiska och andra högerextrema grupper. I Sverige har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och andra inom vit makt-miljön under många år spridit konspirationsteorin.

Läs mer om myten ”Sydafrika - en symbol för vitt folkmord” här.

Vill inte kommentera

Efter att Expo kontaktat Jonatan Lindgren låser han sitt tidigare öppna twitterkonto.

– Jag ger dig gärna en kommentar men i så fall mejl-ledes, skriver han först men efter att han fått ta del av frågorna så avslutar han kontakten.

– Jag avböjer kommentar, skriver han kort i ett mejl.

Men han har tidigare på sociala medier kommenterat sin syn på vithet och invandring, även om det är oklart vilka ”de” är som han återkommande påpekar har en agenda av att vilja ”oss” illa.

2017 skrev han:

”’White beauty’ är något de ej vill se. Undrar varför? Inget fint ska få associeras med vithet! Det är så man kan skapa rashat mot oss.”

Tidigare i år skrev han apropå invandringen till Sverige: ”När har vi gjort nog?”. Han fortsatte:

”När vi är en minoritet i vårt eget land? En liten folkspillra som darrande gömmer sig bland sharia, bombdåd och skjutningar? Är det vår skyldighet att omintetgöra oss själva på grund av arvssynd – att vi föddes som kristna européer?”

Jonatan Lindgren ger även uttryck för så kallad etnopluralism, det vill säga att etniska folkgrupper ska leva åtskilda. "'Européer ska bo i Europa, afrikaner i Afrika'. Hur är det dåligt?" skriver han till exempel. Han tilllägger:

"Boerna och de vita i Sydafrika är onda bara för att de existerar där, men att bevara vår etnokulturella särställning här är 'vit makt'?"

Ämnen i artikeln